Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Послуги ЖКГ подорожчають для кожної сім’ї на 1700 гривень

У 2011 році додаткові витрати кожного домогосподарства на житлово-комунальні платежі — за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива — можуть зрости у середньому на 1700 гривень на рік. Такі підрахунки оприлюднив Національний форум профспілок України (НФПУ).

Розрахунки зроблені на основі підвищення тарифів на теплову енергію року на 35%, яке відповідно до рішення Національної комісії регулювання електроенергетики України має вступити з 1 січня 2011 після відповідного розпорядження місцевих влад.

Крім того, з 1 квітня очікується 50%-ве збільшення ціни на газ для населення, що є умовою МВФ.

На додаток, з квітня 2011 року уряд України розглядає можливість двократного збільшення цін на електроенергію для населення, а в подальшому на 39% — з серпня 2011 року. Міністерство палива і енергетики вже склало прогноз средньозваженої гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію, згідно з яким, у 2011 році вона зросте на 15%, в порівнянні з 2010 роком — до 55,07 копійок за кВт/г. У цей розрахунок вже закладені підвищені тарифи для населення. Причому варіант визначено — у квітні на 100% і в серпні на 39%.

«Якщо скласти всі заплановані підвищення цін на житлово-комунальні послуги, то виходить, що в середньому витрати на житлово-комунальні послуги зростуть для кожної сім’ї на 1700 гривень», — пояснює голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук.

Профспілковий лідер також наголосив, що будь-які кроки з підвищення тарифів та ціни на газ влада мала би починати лише після оприлюднення чіткого та прозорого плану реформ житлово-комунальної та газової галузі, широкого їх обговорення та погодження з суспільством, а в тому числі і з профспілками.

Нагадаємо, перше підвищення вартості побутового газу на 50% відбулось з 1 серпня 2010 року.

НФПУ в серпні звернувся з позовом про скасування постанови НКРЕ N812 від 13 липня 2010 року, якою було підвищено ціни на газ для населення. Перше засідання у цій справі відбулося 16 вересня 2010 року, повідомляє ДТ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ