Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Посли ЄС запевняють, що скасування віз справа техніки

Лібералізація візового режиму між Україною і Європейським Союзом не далека перспектива, але мають бути виконані всі технічні умови.

Такі думки озвучили посли країн ЄС в ефірі 5 каналу.

Зокрема, посол Великобританії в Україні Саймон Сміт зазначив, що візова програма "на перспективу пов’язана з угодою про асоціацію".

"(Програма) має на меті, саме так вважає британський уряд, що Україна має, врешті, приєднатися до Європейського Союзу. Ми ніколи не мали жодних сумнівів з приводу цієї мети", - зазначив він.

"Цієї мети можна досягти в перспективі. А поки що нам треба зрозуміти, що є певні технічні причини і треба подолати це. І це повертає нас до питання певності європейських політиків у тому, що спрацює режим безвізовий. І треба вибудовувати цю певність", - уточнив посол.

При цьому коментуючи видачу українцям віз до Великобританії, Сміт зазначив, що "на 92% ми відповідаємо ствердно, позитивно, у цьому питанні".

"Так є бюрократичні процедури, є складнощі, але ми це розуміємо. Лише 8%, що до нас звертаються, отримують відмову. Якщо ви звертаєтеся до нас, і все гаразд, то ви можете отримати візу майже напевно", - запевнив посол.

В свою чергу посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм зазначив, що у створенні вільного візового режиму Україна і ЄС "на першій стадії, а далі буде друга і почнеться впровадження цього законодавства, буде спільна оцінка, і тоді ми зможемо говорити про лібералізацію".

"Це не така далека перспектива. Дуже багато країн з Балкан цього вже домоглися. Незважаючи на те, що були критичні судження європейських країн", - уточнив він.

Хайм розповів, що "у піковий сезон Австрія має 600-700 заяв на візу щодня".

"Понад 95% ми задовольняємо з тих заяв. Ми бачимо певний поступ розширення доступу і обміну між українськими партнерами і сусідніми країнами", - додав він.

Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль зазначив, що у його посольства статистика по візам схожа до статистики Австрії.

"Шлях до підписання угоди про асоціацію і дорога до впровадження нашого спільного плану з візової лібералізації не прив’язані одна до одної. Ми хочемо, врешті решт, забезпечити українським громадянам безвізовий спосіб виїзду до Європейського Союзу… Але було би нерозумно зараз називати якісь річниці, крайній термін, коли це вже станеться. На мою думку, треба робити вже це, та й годі", - заявив посол.

При цьому посол Польщі в Україні Генрик Литвин зазначив, що у візовому питанні "є відповідні технічні умови".

"Є дорожня карта, і ми чітко знаємо, що треба зробити. Якщо тільки це буде зроблено, що записано в дорожній карті, я не бачу проблем. Треба доходити як найшвидше до того", - підсумував він.

pravda.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ