Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Постанова НБУ покликана остудити перегрітий ринок споживчого кредитування – експерт

Нові методики розрахунку адекватності банківського капіталу, введені Нацбанком покликані остудити перегрітий ринок споживчого кредитування та зробити його більш захищеним від можливої кризи неповернення кредитів. Про це в коментарі «Гал-info» заявив експерт з банківської справи, доцент кафедри банківської справи Львівського інституту банківської справи Олексій Другов.
«Зараз ринок споживчих кредитів є перегрітим – банки видють дуже багато позик, при тому, що не витримані вимоги до позичальників, і тому є дуже висока ймовірність неповернення позичок по довгострокових, а відтак дорогих кредитах, таких, як іпотека та автокредитування. Це великий ризик, оскільки люди, що беруть кредити на 10-30 років, не можуть розрахувати на такий довгий термін те, чи зможуть вони віддати кредити. Крім того, зараз береться велика кількість кредитів в одних банках, які йдуть на погашення інших кредитів, взятих у інших банків, а це взагалі протипоказано для банківської системи, і тому ризик їх неповернення несе величезну загрозу всій банківській системі. Тому, на мою думку, НБУ прийняв правильну постанову, яка призведе до того, що фінустанови будуть змушені скоротити строки кредитування та переглянути політику забезпечення кредитів», – каже експерт.
Водночас, на думку експерта, постанова НБУ є позитивною і в загальноекономічному плані. «Кредити видаються переважно на споживчі цілі, такі як купівля техніки та автомобілів, але це фактично є кредитування купівлі українськими громадянами імпорту. Тобто таким чином громадяни через банки збагачують економіку інших країн. Натомість є імовірність того, що після того, як постанова НБУ почне діяти, то банки будуть змушені розробити нові програми, які будуть спрямовані на внутрішньоукраїнський ринок. Але багато чого залежить від самих банків – чи не вдадуться вони до пошуку обхідних варіантів, зокрема пролонгації короткострокових кредитних угод тощо, а також від того, яку позицію займе тут НБУ, чи триматиме він під контролем всі процеси», – зазначив експерт.
Нагадаємо, що Нацбанк ввів нові методики розрахунку адекватності банківського капіталу, котрі змусять банки та кредитні спілки скоротити строки кредитування, підвищити відсоткові ставки по довгострокових кредитах та ввести обов‘язкове забезпечення кредитів. НБУ прийняв постанову № 458, яка вступить в дію 13 лютого, відповідно до якої при розрахунку адекватності капіталу (відношення капіталу до активів) довгострокові активні операції фінансових установ, забезпечених адекватною ресурсною базою, будуть додатково збільшувати на коефіцієнт ризику в 50 відсотків в національній та 100 відсотків в іноземній валюті.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ