Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Потрібно удосконалювати закон про вибори народних депутатів – Володимир В’язівський

„Враховуючи непопулярну для українського народу політику антикризової коаліції і антикризового уряду, не можна виключати, що вибори у парламент відбудуться швидше, ніж це передбачено законодавством, тому до них потрібно готуватись, в тому числі і удосконалювати закон про вибори”, – повідомив „Гал-info” народний депутат України Володимир В’язівський.
 За його словами, подібну ідею також має Блок Юлії Тимошенко. „Наскільки мені відомо, вони пропонують сім відсотків для проходження партій у парламент, проте оптимальнішим вважаю саме пропозиції Юрія Ключковського про встановлення 5% бар’єру”, – сказав Володимир В’язівський.
Нагадаємо, народний депутат, член фракції “Наша Україна” Юрій Ключковський не виключає, що найближчим часом у Верховній Раді буде ініційоване питання підняття для політичних партій прохідного бар’єру на виборах. „Хочу нагадати, що з введенням пропорційної системи виборів прохідний бар’єр в Україні був 4%, нині – 3%. Взагалі, за міжнародною практикою нормальним вважається рівень бар’єру від 3 до 5 відсотків. Нижче – бар’єр неефектний, а вище – він оцінюється як дискримінаційний. Тому у цих межах – 3-5% - бар’єр можна обговорювати і можна змінювати, - сказав Юрій Ключковський.
За його словами, „дехто вважає за доцільне встановити верхню межу прохідного бар’єру в рамках п’яти відсотків. Є й цілий ряд пропозицій становити дуже високий бар’єр – 7% і навіть 9%. Думаю, у такий спосіб мається на меті стимулювати двопартійну систему в Україні. Хочу підкреслити, що дев`ятивідсотковий бар’єр є дійсно дискримінаційним, він може штучно привести до двопартійної системи, таким чином порушуючи засади пропорційного представництва. Адже сама ідея втілення пропорційної системи (замість мажоритарної) полягала в тому, аби забезпечити представництво практично усіх виборців”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ