Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Повне припинення бойових дій в Донбасі неможливе – Бутусов

В нинішній конфігурації фронту забезпечити повне припинення бойових дій неможливо. Про це в статті для DT.UA пише журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов.

Автор називає кілька причин для цього, одна з яких полягає в тому, що реальне відведення військ і створення демілітаризованої зони щільної донецько-луганської агломерації є нездійсненим.

"Великі міста є важливими комунікаційними, операційними та ресурсними базами для російських та українських військ, тому їхня демілітаризація неприпустима для обох сторін", - вважає Бутусов.

Крім того, не сприяє припиненню вогню і те, що лінія протистояння — відкрита і доступна для всіх видів техніки, для таємного і швидкого пересування. "У цих умовах патрулі ОБСЄ чисто фізично нездатні забезпечити контроль лінії фронту. Тут необхідне, як мінімум, введення миротворчих сил. Це теж не забезпечить повний контроль, але, у всякому разі, це був би реальний інструмент впливу на ситуацію, який зараз взагалі відсутній", - упевнений автор статті.

Автор також нагадує, що Донецьк — основна операційна база російських військ — знаходиться в зоні ураження української артилерії, і російське командування за будь-яку ціну хоче відсунути лінію фронту, щоб виключити ймовірність раптового і швидкого штурму ключового міста "ЛДНР".

"Нам не треба шукати перемоги у війні з Росією. Наші перемоги — це конкретні опорні пункти і підрозділів противника, які повинні знищуватися на лінії зіткнення. Досягти успіху у війні ми можемо не глобальним наступом, а локальними успіхами. Зараз нам не потрібна війна за контроль території, зараз потрібна війна на знищення незаконних збройних формувань, які порушують умови припинення вогню в демілітаризованій зоні. Війна на виснаження повинна бути обопільною. Ресурси Росії великі взагалі, але ресурси Росії для локальної війни на Донбасі обмежені. СРСР пішов з Афганістану, а Росія піде з окупованих територій, якщо Кремль буде нести дипломатичні, економічні, інформаційні та бойові втрати на всіх фронтах і кожен день. Путін програв битву за Україну, і тепер наступний рубіж, який буде зданий Кремлем — це Донбас", - вважає Бутусов.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ