Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Позивний Зеніт: Українська земля потребує нашого захисту

У Львові, в 58 будинку офіцерів в межах круглого столу відбулася зустріч військовослужбовців Львівського гарнізону, викладачів предмета «Захист Вітчизни», студентів вищих навчальних закладів з учасниками п’ятисерійного фільму «Позивний Зеніт».

У Львові, в 58 будинку офіцерів в межах круглого столу відбулася зустріч військовослужбовців Львівського гарнізону, викладачів предмета «Захист Вітчизни», студентів вищих навчальних закладів з учасниками п’ятисерійного фільму «Позивний Зеніт». Стрічку було створено режисерами Тетяною Кулаковською і Анною Мартиненко з відеоматеріалів, відзнятих впродовж семи ротацій військовослужбовцями зведеного підрозділу Повітряних Сил Збройних Сил України «Дика качка», що утримував важливі позиції між Авдіївкою та Донецьким аеропортом.

Своїми спогадами про перебування у його складі районі проведення антитерористичної операції поділилися начальник штабу - перший заступник командира Повітряного командування «Захід» генерал-майор Олег Струцінський, військовий капелан о. Андрій Дуда, офіцери Владислав Ведюков, Костянтин Пашинін та інші.

Зокрема, генерал-майор Олег Струцінський розповів присутнім історію створення унікального для Збройних Сил України зведеного підрозділу Повітряних Сил.

– Його формування розпочалося згідно з розпорядженням Командувача Повітряних Сил ЗС України 15 вересня 2014 року в місті Васильків. Після  зборів та дводенної підготовки на Житомирському полігоні, загін, що складався виключно з добровольців, відбув до Дніпропетровська і вже 25 вересня прибув в район проведення антитерористичної операції для того, аби зайняти позицію «Зеніт». До цього часу її стійко обороняли військовослужбовці зенітно-ракетного полку.

Пробиваючись під Авдіївку, біля села Тоненьке першу ротацію було обстріляно з «Градів». Ворожий вогонь знищив частину автомобільної техніки з продуктами та екіпіруванням. З’явилися перші поранені.  Попри це авіатори виконали поставлене бойове завдання – змінили виснажених в боях з ворогом побратимів та надійно закріпилися на визначених рубежах.

Згодом виявилося, що український «Зеніт» став кіскою в горлянці ворога – панівне розташування позиції завадило повному оточенню оборонців Донецького аеропорту та окупації Авдіївки. На те, аби вибити оборонців ворог мусив відволікати свої сили з інших ділянок лінії зіткнення, а це, в свою чергу, дозволяло іншим підрозділам сил АТО наводити лад на своїй ділянці фронту.  Сім ротацій було проведено з того часу, 400 днів ворогу протистояли представники виду військ, який за першими Мінськими угодами, було заборонено застосовувати на Донбасі, – зазначив він.

Власне, за твердженням учасників фільму «Позивний Зеніт» в ньому глядач не знайде головного героя. Хронологію боротьби з російсько-окупаційними військами та незаконними збройними формуваннями створено на основі відеоматеріалів, які були відзняті авіаторами під час ротацій. А також на основі інтерв’ю з військовослужбовцями, яких автори записали більше сімдесяти.

Як зазначив Владислав Ведюков на екрані буде мало війни, натомість акцентовано увагу на людях, постатях: «Без прикрас показано фронтове життя, переживання людей, роздуми про обов’язок та громадянську відповідальність».

Як наголосили авіатори під завершення культурно-освітнього заходу не варто думати про те, що захищаєш – місто, село, аеропорт чи навіть клапоть землі: «українська земля потребує нашого захисту, адже ворог продовжує шматувати її тіло».

Слід додати, що показ п’ятисерійного фільму «Позивний Зеніт» розпочнеться в кінотеатрах міста вже з 2 листопада.

Підполковник Віталій Іванов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ