Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Працівники ГУ МНС у Львівській області здійснили рейд у райони для надання практичної допомоги та вивчення реального стану сільськогосподарських підприємств

Виконуючи державну політику щодо недопущення втрат нового врожаю, керівництвом Головного управління МНС України в Львівській області було прийнято рішення з 1 по 4 серпня 2006 року віднарядити працівників наглядово-профілактичного блоку у райони області для надання практичної допомоги та вивчення реального стану сільськогосподарських підприємств з точки зору забезпечення їх протипожежного захисту, — про це «Гал-info» повідомили у прес-центрі ГУ МНС України у Львівській області.

Відповідно до нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки будівлі зерносховищ, устаткування та техніка сільськогосподарських підприємств Львівської області, залучених до жнивної кампанії, є застарілими, термін експлуатації яких  вже давно вичерпаний.  Як показали вибіркові перевірки з виїздами на місця, керівники зернотоків та зерноприймальних підприємств в межах власних фінансових можливостей намагаються забезпечувати пожежну безпеку технологічного процесу сушіння та зберігання як  вже обмолоченого зерна, так і власне устаткування. Але поруч з тим були виявлені непоодинокі факти грубого ігнорування правил пожежної безпеки та порядку утилізації пожнивних залишків безпосередньо на щойно скошених хлібних масивах.
Так, під час проведення рейду на території Буського району на площі 40 га проводилось спалювання пожнивних залишків щойно скошеної пшениці. Горіння стерні відбувалось на приватній земельній ділянці, яка не була відділена від іншого хлібного масиву прокосом завширшки 8 м, смуга оборювання також була відсутня, а напрямок вітру з наймовірною швидкістю спрямовував полум’я саме в бік ще незібраної пшениці. Досліджуючи цей факт, вдалося визначити винуватців події, зокрема, під час збирання зернових безпосередньо на полі робітники-комбайнери здійснювали заправку комбайнів паливом – мастильними матеріалами, не вимикаючи двигунів, із запаленими цигарками в руках.
Вже під час проведення огляду зернозбиральної техніки було встановлено, що комбайни не укомплектовані вогнегасниками та необхідним шанцевим інструментом, а в місцях прилягання хлібних масивів до лісу та смуги дорожнього полотна не були обкошені і оборані смуги відповідно до чинних вимог Правил пожежної безпеки в Україні. Даний факт порушення правил пожежної безпеки був засвідчений працівниками відділу екологічної інспекції Буської РДА.
Під час розмов із представниками фермерських господарств було встановлено, що прерогатива забезпечення належного протипожежного захисту врожаю під  час жнивної кампанії належить виключно фермерам. Зважаючи на те, що питання безпеки нового врожаю постійно вноситься на розгляди місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і детально обговорюються, рішучих кроків так і не зроблено.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ