Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Православні і католики відзначають Велику п'ятницю

Православні і католики відзначають Велику п'ятницю - найскорботніший день церковного календаря, коли прийнято згадувати хресні страждання і смерть Спасителя.

Не випадково саме в цей день Страсної седмиці пост стає особливо строгим: за церковними канонами, не належить куштувати нічого, окрім води і хліба.?

Відповідно до давньоруської традиції у Велику п'ятницю в церквах здійснюється поклоніння плащаниці, яку виносять на середину храму, залишають там в оточенні білих квітів, читають над нею Євангеліє і виконують похоронні співи.

Поклоніння плащаниці триває два дні - до пізнього вечора суботи, і за кілька хвилин до пасхального хресного ходу її вносять назад у вівтар.

На ранковому Великої п'ятниці читається 12 уривків з Євангелія, які оповідають про страсті Ісуса. Під час цього богослужіння віруючі тримають у руках запалені свічки, які символізують велич Спасителя під час страждань і духовне неспання християн.

У цей трагічний день літургії не буває, але о третій годині дня здійснюється вечірня, під час якої знаходяться в храмі співпереживають смерть Христа.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ