Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Правила системи WebMoney Transfer не позгоджені НБУ

Правила системи WebMoney Transfer не були узгоджені Національним банком України, - про це йдеться у повідомленні НБУ.

Зокрема, у повідомленні сказано: "Загальні засади функціонування платіжних систем в Україні визначено Законом України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”.

Статтею 9 Закону встановлено, що правила внутрішньодержавної та міжнародної платіжної системи, створеної резидентом, мають бути узгоджені платіжною організацією цієї системи з Національним банком України. Порядок узгодження правил платіжних систем визначений Положенням про діяльність в Україні внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.09.2007 № 348. Згідно з Положенням платіжна організація зобов’язана узгодити правила платіжної системи з Національним банком України до початку надання послуг відповідної системи1.

Діяльність, що пов'язана з випуском електронних грошей в Україні, регулюється Положенням про електронні гроші в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 04.11.2010 № 4812, відповідно до якого випуск електронних грошей в Україні мають право здійснювати банки, які узгодили з Національним банком України правила системи електронних грошей.

Станом на 01.01.2011 Національний банк України узгодив правила 8 платіжних систем, створених банками та 5 платіжних систем, створених небанківськими установами.

Перелік платіжних систем, правила яких узгоджені Національним банком України, розміщено на офіційному веб-сайті Національного банку України http://www.bank.gov.ua/Pl_syst/pps.htm.

Перелік систем електронних грошей, правила яких узгоджені Національним банком України, розміщено на офіційному веб-сайті Національного банку України http://www.bank.gov.ua/Pl_syst/Electronic%20money.htm.

Правила системи WebMoney Transfer не були узгоджені Національним банком України.

На запит Національного банку України стосовно співпраці банків з компанією WebMoney Transfer жоден з банків не повідомив про співпрацю з компанією WebMoney Transfer.

Разом з цим, у сьомому номері журналу «КАРТ БЛАНШ» у статті «WebMoney, банк, клиент: взаимовыгодное сотрудничество» заступник директора компанії WebMoney Transfer по роботі з фінансовими установами повідомив, що компанія WebMoney Transfer у своїй діяльності спирається на банківську інфраструктуру.

Рекомендуємо банкам і небанківським фінансовим установам України враховувати вищезазначену інформацію та інформувати своїх клієнтів про те, що для безпечності здійснення розрахунків слід користуватися послугами тих платіжних систем, які узгодили правила у Національному банку України.

1 Вимоги Положення не поширюються на платіжні системи, платіжною організацією яких є Національний банк України, а саме: Систему електронних платежів (СЕП), Національну систему масових електронних платежів (НСМЕП);

2 зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.12.2010 за № 1336/18631".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ