Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Представник забудовника каже, що лічницю Шептицького руйнують законно

Сьогодні, 10 січня, у Львові на вул. Озаркевича, 4 розпочали демонтувати лічницю Митрополита А. Шептицького, відтак зруйнували її на третину. На місце події приїхали правоохоронці, наразі демонтаж припинили.

Як вже повідомляло Гал-інфо, у соціальній мережі Фейсбук з’явилося повідомлення про те, що на вул. Озаркевича,4 прибула важка техніка й, імовірно, саме сьогодні намагатимуться знести лічницю Митрополита А. Шептицького.

Коли на місце події прибули журналісти, пройти на територію дозволили не всім. Коли до воріт підійшов адвокат забудовника, разом з ним на територію намагалися пробратися фотокореспонденти з помічником одного з нардепів Олегом Королем, яких не впускали. Через це між ними та охороною сталася сутичка: останні в грубій формі виштовхували журналістів за ворота.

Далі прибули правоохоронці, щоби зафіксувати факти перешкоджання професійній діяльності журналістів та факт демонтажу архітектурної пам’ятки. Разом з міліціонерами журналісти, яких не впускали, нарешті змогли потрапити на об’єкт.

Як пояснили правоохоронці, будь-які роботи з демонтажу шпиталю припинені, наразі міліціонери збирають інформацію за цим фактом.

На переконання адвоката забудовника ТзОВ «Розвиток нерухомості», вони цілком законно руйнують ці будівлі, бо мають повний пакет документації.

«Розумієте вас орієнтують на те, що це є якась уявна пам’ятка архітектури, але ми говоримо про зовсім інше: щоби будувати, треба мати повний пакет документів, який збирається, як правило, не один рік…В нас є рішення Львівської міської ради про виділення земельної ділянки, був складний судовий процес із мешканцями», – зазначив він. Наразі, за словами адвоката, цей процес завершений, також є відповідні рішення органів міськради, зокрема, договір оренди до 2023 року, внесено дані в Державний земельний кадастр. Також він додав, що в наявності є всі свідоцтва та паспорти на будівлі, які є у власності ТзОВ «Розвиток нерухомості». Окрім цього, як пояснив адвокат, є і документи, які дають право на проведення будівельних робіт, зокрема, йдеться про розчистку земельної ділянки та демонтаж існуючих будівель.

Своєю чергою віце-президент Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) Андрій Салюк пояснив, що будинок, який руйнують забудовники, є елементом пам’ятки лічниці Шептицького. Її паспорт, як він зауважив, є на погодженні в Міністерстві культури, але його вже затвердили в облдержадміністрації, тобто об’єкт вже має статус пам’ятки.«А забудовник самовільно її руйнує, не беручи до уваги статус цієї споруди»,– наголосив Андрій Салюк. І додав, що наразі об’єкт зруйновано на третину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ