Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Представники 24 водоканалів України обговорюють у Львові, як зменшити витоки води у своїх містах

Представники  24 водоканалів України обговорюють у Львові, як зменшити витоки води у своїх містах. Сьогодні, 21 грудня, в нашому місті розпочався регіональний семінар „Зменшення витрат води — шлях скорочення виробничих витрат підприємств водопровідно-каналізаційного господарства”, який триватиме два дні. Як розповів виконавчий директор Інституту місцевого розвитку, який, власне, і організував цей семінар, Ігор Слободенюк, з 2002 року і до сьогодні за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку, в 28 містах України реалізовується проект щодо подолання втрат води в Україні. Зі Львівської області, зокрема, пілотним містом вибрали Самбір.

 Як дійшли висновку фахівці під час реалізації проекту, основною складовою загальних втрат води у водопровідних системах України та країн СНД, є не фізичні втрати води через витоки, а недооблік води. Цей недооблік, як зазначив Ігор Слободенюк, складається із понаднормового водопостачання мешканців, які не мають лічильника, недообліку води лічильниками, через використання неповірених лічильників, води, використаної шляхом незаконного приєднання до системи водопостачання, води використаної на загальнобудинкові потреби, а також втрат води у внутрібудинкових мережах загального користування.
Упродовж двох днів роботи представники кожного із пілотних водоканалів мають поділитися своїм досвідом щодо зменшення втрат води, а підсумком семінару має стати окреслення шляхів вирішення цієї проблеми.
Найбільше втрат води, як дійшли висновку учасники проекту, в Україні допускають підприємства комунальної власності — 47,2%, підприємства ж приватної власності допускають 24,3% витоків, а державної — 9,4%.
ЛКП „Львівводоканал” не є учасником пілотного проекту Інституту місцевого розвитку, однак, за словами Ігоря Слободенюка, — це один із найбільших водоканалів України і як учасник програми Світового банку із забезпечення цілодобового водопостачання йому є що розказати зі свого досвіду боротьби з витоками. Отож учасники регіонального семінару з подолання витоків води сьогодні відвідають деякі об’єкти „Львівводоканалу”, щоб ознайомитися з роботою цього підприємства.
Як повідомила „Гал-info” прес-секретар ЛКП „Львівводоканал” Уляна Горбата, це, зокрема, центральна диспетчерська служба підприємства, де за програмою Світового банку встановлена система „SCADA” — датчики тиску, які дозволяють диспетчерам „Водоканалу” регулювати тиск води (таких датчиків у Львові близько 182-х), а також насосну станцію у селі Карачинів, Городоцького району, від якої водою забезпечується Левандівка та Рясне-2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ