Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Презентація Програми імені Фулбрайта у Львівській політехніці

3 листопада, у головному корпусі національного університету «Львівська політехніка», відбулася зустріч студентів із директором Програми імені Фулбрайта в Україні, Мироном Стаховим. Метою зустрічі є ознайомлення з можливостями, які надає Програма, обговорення умов участі у конкурсі на отримання фулбрайтівських стипендій для навчання, стажування й проведення досліджень в університетах США.

В Україні програма імені Фулбрайта діє з 1992 року. За 18 років її існування свій шанс поїхати та отримати зарубіжний досвід використати вже понад 800 українських студентів та науковців. Понад 55 американців побували у Львові, 93 українці відправили зі Львова у США. Львів – друге місто після Києва, яке активно бере участь у програмі. Поступово приєднується і Харків. З львівських ВНЗ найбільше стипендіатів та науковців з «Національного університету імені Івана Франка», на 2 місці – національний університет «Львівська політехніка», на 3 – «Український католицький університет».

Детальніше про традиції і цілі програми імені Фулбрайта в Україні, розповів її директор, Мирон Стахів: «Програма імені Фулбрайта була створена у 1946 році. Вона взяла свою назву від молодого депутата в американському конгресі – сенатора США, Джеймса Уїльяма Фулбрайта. Він підтримував академічні обміни між США та іншими країнами світу і згодом запропонував створення свого фонду. Його самого ще в студентські роки цікавили обміни між студентами й науковцями цілого світу. На руїнах 2 світової війни, у 1946 році, прийшла ідея, щоб американський уряд продав бодай половину зброї, що залишилася після війни і створив фонд на підтримку академічних обмінів, тобто відбулося таке міфічне перетворення зброї у мирну діяльність. Зараз програма працює у 155 країнах світу і приблизно 8 тисяч студентів, викладачів, науковців і дослідників щороку беруть в ній участь. Система академічних обмінів – це лише частина цієї програми. А про другу Джеймс Фулбрайт зазначав так: «Якщо б тільки люди мали змогу пожити в інших країнах та пізнати іншу культуру, вони могли б висловити співчуття, огиду до взаємного знищення та схильність до миру». Щоби люди могли познайомитися один з одним, жити в різних країнах, не на рівні дипломатичному «країна до країни», «уряд до уряду», а, перш за все, у форматі «людина до людини». Наші обміни терміном до 2 років для студентів і до 9 місяців – для старших науковців і молодих викладачів. Це можливість познайомитися з чужою культурою та іноземними науковцями».

Для українців існують чотири основні програми: «Fulbright Scholar Program» надає можливості проведення наукового дослідження в американських університетах терміном від 4 до 9 місяців ( у конкурсі можуть брати участь кандидати та доктори наук; дослідники без наукового ступеня, журналісти, діячі культури з досвідом роботи не менше 5 років); «Fulbright Graduate Student Program» надає стипендії студентам на 1 - або 2-річні академічні програми зі здобуття ступеня магістра наук або мистецтв в американських університетах (у конкурсі можуть брати участь студенти старших курсів, випускники ВНЗ та аспіранти. Кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії); «Fulbright Faculty Development Program» надає можливості вченим і фахівцям проводити наукові дослідження, брати участь у процесі та розробці навчальних планів (у конкурсі можуть брати участь викладачі та дослідники віком до 40 років, з дворічним професійним досвідом, які ще не мають наукового ступеня, та молоді кандидати наук – не пізніше 5-ти років після захисту); «International Fulbright Science and Technology Ph.D. Program» надає фінансування студентам з усього світу для навчання у провідних університетах США для досягнення ступеня PHD (кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії).

Також діють цікаві освітні програми і для запрошення американських вчених: «U.S. Fulbright Scholar Program» (українські освітні установи можуть запросити американських фахівців різних галузей знань для читання лекцій студентам протягом одного або двох семестрів); «U.S. Fulbright Specialist Program» (українські науково-дослідницькі та освітні установи можуть залучити американських фахівців до розробки освітніх програм та навчальних курсів, планування навчальних програм тощо. Програма передбачає фінансування запрошеного фахівця протягом від двох до шести тижнів); «Fulbright Student Program» (для американських студентів терміном до одного року).

Директор програми імені Фулбрайта, Мирон Стахів, окреслив певні вимоги до кандидатів: по-перше, це вільне володіння англійською мовою (комп'ютерний тест TOEFL iBT). Також за певних умов можна отримати можливість на глибше вивчення англійської мови на спеціальних курсах; українське громадянство; перебування в Україні до подання анкети 6 місяців (присутність на співбесіді); повернення в Україну на два роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, яку отримує учасник програми. Переможці отримують: щомісячну стипендію, медичне страхування, квитки в обидва боки, додаткові гроші на придбання професійної літератури та підручників.

Своїми враженнями від програми поділився її стипендіат, випускник факультету архітектури, Андрій Шуляр: «Я подавався на програму імені Фулбрайта ще у 2007 році. Закінчив магістратуру у «Львівській політехніці» і вже був в аспірантурі, а потім вирішив поїхати і спробувати свої сили. Навчався 2 роки в Нью-Джерсі на магістерській програмі. Як архітектор скажу, що це дуже мені допомогло. Ви повинні написати хороший проект, мати мотивацію, тобто довести, що Ваш проект потрібен не тільки вам, а й в цілому Україні. За умовами візи J-1 маєте зробити внесок в економіку країни, її розвиток. Ця програма цікава для залучення досвіду інших країн. Якщо потрапляєте в один університет, це не означає, що ви не маєте доступу до іншого університету. Можете записуватися в бібліотеки інших університетів та налагоджувати контакти. В Америці потужна бібліотека та наукові бази даних. Проте, навчання складне, ви туди їдете не на канікули. Студенти в Україні не мають поняття що таке навчання і скільки часу потрібно йому приділяти. От я викладаю на кафедрі архітектурного проектування і мені часом буває сумно та водночас смішно, коли студенти приходять на пари непідготовленими. Так такого немає, не існує самого виправдання «забув», «не зробив», «не встиг». Ви повинні хотіти вчитися і шукати своє місце у житті. Ви маєте відрізнятися від інших, інакше пропадете».

Також Андрій Шуляр підкреслює, що «не можна виділяти американську або українську освіту, порівнювати чия краща, а чия гірша. Зокрема, американська освіта дозволяє подивитися на речі під іншим кутом і задати собі питання «Чому ми робимо ці речі?» і «Для чого нам це?». Крім професійного, Ви також отримуєте культурний і всебічний досвід. До того ж, це унікальна можливість поглянути на Україну під іншим кутом зору. Коли ми тут, в Україні, то вважаємо цей простір найважливішим, коли ж потрапляємо в іншу систему координат, змінюємо погляд на багато речей. Це розширення кругозору. Ви маєте можливість поглянути на інші національності».

Свого часу випускниками програми імені Фулбрайта були В’ячеслав Брюховецький (Перший президент «Києво-Могилянської академії»), Сергій Квіт (ректор «Києво-Могилянської академії»); Назар Холод, Роман Капитчак і Олена Галета («Національний університет імені Івана Франка») та багато інших.

«Має бути рефлексія про себе та про свою діяльність й освіту. Участь у будь-яких програмах – чи то в Польщі, Німеччині, або ж в США дають можливість оцінити себе та зрозуміти що Ви хочете здобути і як це втілити у життя. Не перемагає той, хто нічого не робить та не випробовує свої сили» – наголосив Мирон Стахів.

Марійка Мельник, інформаційна служба підтримки НУ «Львівська Політехніка».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ