Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Презентовано результати моніторингу телеканалів щодо висвітлення ситуації на сході України та в Криму

30 липня під час засідання Колегії Міністерства інформаційної політики член Національної ради Сергій Костинський презентував результати другої хвилі моніторингу ефіру українських телеканалів щодо висвітлення ними ситуації в Донецькій та Луганській областях і в Криму.

У засіданні Колегії взяли участь голова Національної ради Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук, Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, перший заступник Міністра інформаційної  політики Еміне Джапарова, заступник Міністра інформаційної  політики Дмитро Золотухін, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко  та інші.

Сергій Костинський сказав про те, що Національна рада, Міністерство інформаційної політики, Держкомтелерадіо і профільний комітет Верховної Ради спільно здійснюють величезну роботу в кількох стратегічних напрямах. Це – захист інформаційного простору, розвиток і утвердження української мови на радіо й телебаченні, розбудова вітчизняного мовлення на непідконтрольні території і регіони проведення ООС, інформування громадян на цих територіях про те, що відбувається в Україні. Дуже важливо, на його думку, те, що в усіх цих напрямах є позитивні для держави результати.

Член Національної ради презентував дані другої хвилі моніторингу, проведеного у квітні цього року, про те, наскільки поширеними на українському телебаченні є теми, що стосуються подій на сході країни та в Криму. До моніторингу потрапили 16 загальнонаціональних телеканалів: це п’ять великих розважально-інформаційних телеканалів «Україна», «1+1», «ІСTV», «Інтер» , «UA:Перший», а також 11 інформаційних телеканалів – «Громадське», «Еспресо», «ПравдаТУТ», «Прямий», «NewsNetwork», «NewsOne», «ZIK», «5 канал», «24 канал», «112 Україна», «Обоз TV».

Обсяг моніторингу кожного телеканалу становив 168 годин, а загальна кількість годин ефіру, які були опрацьовані, – 2856.

Результати моніторингу свідчать про те, що інформаційні телеканали висвітленню ситуацію в Донецькій та Луганській областях і в Криму приділяють більше як 5,9%, а розважально-інформаційні – 2,4% частки свого тижневого ефіру. При цьому, зауважив Сергій Костинський,  інформаційні телеканали висвітлюють події на Донбасі частіше, однак сюжети розважально-інформаційних телеканалів є більш ґрунтовними. «Тобто, крім наведення статистичної інформації, українське телебачення також здійснює репортажі з місця подій і дає інтерв’ю з учасниками подій», – підсумував він.

Тематиці Криму інформаційні телеканали приділяють 1%, а п’ятірка розважально-інформаційних каналів – лише 0,1% свого тижневого ефіру. При цьому розважально-інформаційні телеканали висвітлюють більше статистичної інформації, а новинні сюжети інформаційних телеканалів містять значно більше інтерв’ю з учасниками подій, а також містять коментарі експертів.

Сергій Костинський також  повідомив про те, що під час моніторингу було зафіксовано, що наше телебачення  розповідає про конкретних людей, наводить  імена учасників бойових дій, волонтерів, політв’язнів і полонених. Героям, про яких згадували телеканали, упродовж тижня, коли проводився моніторинг, було приділено майже 10 годин (9 год. 48 хв.) від загального обсягу ефірного часу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ