Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Литви: Європа втратила керівництво України, але отримала український народ

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що після вільнюського саміту Східного партнерства Європа "втратила українське керівництво, але отримала український народ", і тільки від його політичної волі буде залежати майбутнє відносин Києва і Брюсселя. Про це голова литовської держави, яка головувала в ЄС у другому півріччі 2013 року, заявила на прес-конференції у Страсбурзі, говорячи про підсумки саміту Східного партнерства, який пройшов у Вільнюсі 28-29 листопада.

"Після цього саміту Україна не буде такою, як була, українські люди також не будуть тими ж. Ми, дійсно, втратили сьогоднішнє керівництво України, але ми отримали українських людей, ми отримали їхню боротьбу за майбутнє", - сказала вона.

Під час свого виступу в Європарламенті Грібаускайте зазначила, що київський Євромайдан є випробуванням і для Європи.

"Дух майданівців, які вийшли на вулиці захищати свій європейський вибір, є випробуванням для всіх нас. Випробуванням, яке ми не можемо собі дозволити не витримати. У той час як коментатори в Європі і навіть в цьому парламенті нарікають на те, що Європейський Союз втратив свій шлях, ми бачимо прямо протилежні настрої на Євромайдані", - зазначила вона.

"Ці демонстранти, які взяли своє майбутнє у свої руки, не бажають здаватися "Беркуту", не відмовилися від прагнення до більш справедливого життя, від права всіх народів суверенних держав обирати краще майбутнє", - підкреслила президент Литви.

"Прагнення до зближення з Європейським Союзом у країнах наших східних сусідів і у країнах Західних Балкан - не просто шоу демократії, люди об'єднуються в ім'я демократичних цінностей, які представляє цей парламент. І знову Європейський Союз є маяком надії для свободи, демократії і прав людини", - сказала Грібаускайте.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ