Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Президент підпише Закон про присвоєння статусу учасників бойових дій борцям за незалежність України

Президент підпише Закон про присвоєння статусу учасників бойових дій борцям за незалежність України в 20 столітті, - прес-служба.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентським активом Тернопільської області повідомив, що підпише Закон, згідно з яким борцям за незалежність України в 20 столітті присвоєно статус учасників бойових дій.

«Деколонізація пов’язана ще і з декомунізацією, з масовим «ленінопадом», який чомусь до 2014 року всі терпіли - цих істуканів. Із забороною комуністичної партії, яка винна в Голодоморі та у великому терорі, винна в денаціоналізації та інших злочинах, кілька років тому на державному рівні за нашої з вами ініціативою, нарешті, визнали армію УНР та УПА учасниками національно-визвольних змагань», - наголосив Президент під час виступу у Тернопільському національному педагогічному університеті імені В.Гнатюка.

«Скажіть, будь ласа, а чому для цього треба було Порошенка чекати? Чому 23 роки до цього навіть спроб не було? Маю приємну новину – вже сьогодні я підпишу ухвалений Верховною Радою закон, згідно з яким борцям за незалежність України в 20 столітті присвоєно статус учасників бойових дій на рівні з тими героями, які боронять країну зараз від російської агресії. Це звісно стосується і вояків УПА. Чому? Бо це справедливо. І це ставлення України до своїх героїв – героїв УПА, героїв Червоної армії, героїв і воїнів АТО і операції Об’єднаних сил», - підкреслив він.

Президент нагадав, що 4 роки тому українська армія була у жахливому стані – не було в належному стані харчове і речове забезпечення, озброєння і майно були розкрадені і розпродані. «І на документах, які санкціонували ці ганебні дії стоять прізвища дуже відомих політиків. І ці політики не соромляться тепер навіть говорити про свій патріотизм. Тоді треба було думати і тоді звітувати перед суспільством. А зараз вони заявляють про готовність стати Верховними Головнокомандувачами. Ви вже продемонстрували як ви це робите. Думаю, що виборці дадуть їм належну оцінку», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив, що нині завдяки спільним зусиллям за участі волонтерів та добровольців відновлено українську армію, яка зупинила агресора. «Ми вчимо наше військо на збережених і переданих новому поколінню історичних прикладах героїзму в боротьбі за незалежність України. Якби ви бачили, що було намальовано у військових частинах в 2013 році, у них все ще червоні прапори були, з серпом і молотом. І наша нова армія, і ви це бачили, є патріотичною, добре підготовленою, добре оснащена зброєю і умінням достатнім, щоб стримати російську агресію», - наголосив Глава держави. Нині, за словами Президента, армія складається з контрактників, які його добровільно підписали.

Глава держави окремо відзначив, що зараз Збройні Сили України переходять на стандарти НАТО. Петро Порошенко розповів, що коли був обраний Президентом і попросив до Міноборони та Генштабу запросити радників з Альянсу, то тодішнє військове керівництво повідомило, що вони не мають права, адже законом заборонено представникам НАТО входити в ці українські структури. За словами Глави держави, ці норми тоді було швидко скасовано.

Президент також нагадав, що цього року офіційним вітанням ЗСУ стало «Слава Україні! Героям слава!», а гімном – «Зродились ми великої години». «Це - сакральні для кожного українця слова «Слава Україні», які об’єднують нас з усіма поколінням, що боролися за самостійну і незалежну Україну. І шанс на європейське майбутнє ми здобули великою ціною», - наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ