Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент подав до Верховної Ради два законопроекти, спрямовані на розвиток судової реформи

Президент України Віктор Ющенко сьогодні вніс на розгляд Верховної Ради два законопроекти, які є новими редакціями чинних законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів». Це наступний крок у судовій реформі, ініційованій главою держави. Про це «Гал-info» повідомили в прес-службі Президента.

Завданням законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» є вдосконалення системи судів загальної юрисдикції згідно з європейськими стандартами. Йдеться, зокрема, про створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, утворення окружних кримінальних судів, поступову ліквідацію військових судів.
Крім цього, суттєво обмежуються повноваження голови суду, наприклад, щодо розподілу справ, преміювання, надання відпусток, вирішення питань житлового та соціального забезпечення.
Серед нововведень, які пропонує проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус суддів», – поліпшена система добору кадрів та вдосконалення порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Для суддів, які призначатимуться на посади вперше, заплановано проводити відкриті конкурси та підготовки в Національній школі суддів (зараз це Академія суддів України). Також визначено чіткий та вичерпний перелік підстав дисциплінарної відповідальності суддів аж до звільнення з посади.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ