Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Польщі засудив рішення Ющенка про присвоєння Бандері «Героя»

Рішення Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України і визнання Української повстанської армії (УПА) офіційною ветеранською організацією суперечить історичній правді і викликає протест поляків. Про це йдеться в офіційній заяві президента Польщі Леха Качинського.

"Оцінка діяльності Організації українських націоналістів та Української повстанської армії є в Польщі однозначно негативною", - наголошується в заяві Качинського.

"Останні дії президента України спрямовані проти процесу історичного діалогу і примирення. Поточні політичні інтереси перемогли над історичною правдою", - вважає президент Польщі.

Крім того, 5 лютого в деяких містах Польщі пройдуть акції протесту проти дій української влади щодо Степана Бандери та Української Повстанської Армії, повідомляє Ехо Москви.

Пікети мають розпочатися о третій годині дня за місцевим часом. Висловити перед українськими представництвами в Польщі своє ставлення до ситуації мають намір Товариства сімей, убитих на східних Кресах - так називають себе організатори акції протесту.

Пікети будуть виставлені у Варшаві, Кракові, Любліні та Вроцлаві. Акції пройдуть під гаслами «Польща і Україна - дружба і примирення», «Ющенко, Бандера, УПА та СС-Галичина - ганьба і осуд».

Примітно, що інформація про цю, як заявлено, Всепольську акцію протесту поширюється в основному через інтернет-блоги учасників.

Нагадаємо, 22 січня на урочистостях з нагоди Дня Соборності у Національній опері України Ющенко заявив про підписання указу про присвоєння Бандері звання Героя України. Це рішення викликало неоднозначну реакцію як в Україні, так і за кордоном.

29 січня Ющенко визнав воїнів Організації українських націоналістів та Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність України.

Тим часом, міністр закордонних справ Петро Порошенко в інтерв'ю Комерсант-Україна заявив, що питання визнання УПА є внутрішньою справою України. "Перш за все це - внутрішня справа України. Всередині країни можуть вестися дискусії, існувати різні думки політичних і громадських організацій", - заявив він. Але думку інших країн, зауважив Порошенко, приймається тільки до відома, не більше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ