Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент розуміє, що може програти, тому не звертається до Конституційного суду – Костянтин Бондаренко

«Сьогодні Президент ще не подав обіцяної скарги до Конституційному суду, оскільки він розуміє, що може програти, тому він і не квапиться з поданням такого звернення. Оскільки Президент поки що ще може говорити про те, що цей закон є неконституційним, таким, що порушує права громадян і його власні. Однак у разі, якщо Конституційний суд прийме рішення, що немає підстав вважати цей закон неконституційним і таким, що суперечить інтересам громадян, то це буде великим ударом для Президента», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив керівник Центру досліджень суспільних процесів Костянтин Бондаренко.
«До Конституційного суду мають право звернутися або група депутатів, однак для цього їм потрібно зібрати підписи, або ж Президент, щоб суд зробив експертизу на відповідність законопроекту до Конституції України, на те, чи не суперечить цей закон національним інтересам і правам людини», – зазначив політолог.
«Однак у сьогоднішній ситуації рішення Конституційного суду є кінцевим і не підлягає жодному оскарженню. Жодна комісія не має права визначати конституційність чи неконституційність закону, таке рішення може прийняти тільки Конституційний суд», – додав Костянтин Бондаренко
Політолог переконаний, що «у цій ситуації Президентові потрібно просто змиритися. Він програв не в п‘ятницю, а ще задовго до цього, оскільки будь-який процес можна очолювати, моніторити і відслідковувати. У цьому випадку Президент самоусунувся від політичного процесу. Однак, коли його вже поставили перед фактом, то він одразу почав протестувати і апелювати до того, що його всі зрадили і хтось «підклав йому свиню».
«Конституційний суд відслідковує усі процеси, які відбуваються в України, однак якщо він не бачить порушень, то не втручається. Водночас Конституційний суд веде моніторинг, однак він не приймає кінцевого рішення по цьому питанню, оскільки до нього ніхто не звертається, отже це нікому не шкодить», – зазначив Костянтин Бондаренко.
Нагадаємо, що Секретаріат Президента Віктора Ющенка ініціює створення робочих груп для зміни юридичних формулювань закону про Кабінет Міністрів, які суперечать Конституції.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ