Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент України підписав указ «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні»

Директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк позитивно оцінив указ Президента України Віктора Ющенка «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні», який був підписаний з метою відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів, підвищення ефективності державного управління у сфері збереження традиційних осередків народних художніх промислів, створення сприятливих умов для творчості народних майстрів та на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності. Про це Степан Павлюк повідомив у коментарі «Гал-info».

«Мова йде про відродження народних мистецьких осередків — і це блискуче, — наголосив Степан Павлюк. — Для того аби ці заходи були втілені в життя потрібно, щоб обласна, районна та місцева влади взяли під пильний контроль указ Президента, а не пустили його на творчий колектив, тобто повинні бути серйозні втручання з боку влади. Окрім того, потрібно виділяти на це кошти з місцевих та районних бюджетів».
6 червня 2006 року  Президент України Віктор  Ющенко підписав Указ «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні» відповідно до якого Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям доручив здійснити заходи щодо відродження національних мистецьких осередків та центрів народних художніх промислів, зокрема у містах Глиняни (Золочівський район), Яворові, Богуславі, Косові, селищах Опішні, Петриківці, Решетилівці, селах Діхтярях, Клембівці, інших населених пунктах, забезпечивши розвиток традиційного народного мистецтва, створення навчально-показових майстерень, місцевих музеїв, дитячих колегіумів, шкіл народної майстерності, творчих майстерень народних майстрів, сприяння розміщенню у будівлях державної і комунальної власності крамниць з продажу українських сувенірів, виробів народних художніх промислів, народного мистецтва тощо.
Окрім того, доручив заснувати щорічні гранти Президента України молодим майстрам народного мистецтва для створення і реалізації ними творчих проектів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ