Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент відзначив роль науковців у подоланні ворожої пропаганди

Президент Петро Порошенко також наголосив, що українська армія захищає все, що дороге для українців - землю і родини, а також мову - основу основ української ідентичності.

«Шлях України в Європу йде через декомунізацію і відновлення історичної пам’яті. Подолання ворожої пропаганди, розвінчання псевдотеорій, що служать агресору для розмивання української ідентичності, викриття безпідставності імперських амбіцій – це вклад науковців у нашу боротьбу. Впевнений, що робота українських вчених, завдяки яким ми уже повернули Україні імена героїв її визвольних змагань, буде продовжена», - наголосив Петро Порошенко. 

Під час урочистостей до сторіччя Національної академії наук Глава держави нагадав, що після заснування саме при Академії було створено окрему Правописно-термінологічну комісію, результат роботи якої був оприлюднений у 1921 році під назвою «Найголовніші правила українського правопису».

«Цей правопис відкрив можливості для масової україномовної освіти, преси і книговидання, для всього того процесу, який ми називаємо національним відродженням, який був брутально знищеним репресіями і Голодомором», - зауважив Президент. 

За словами Глави держави, після Революції Гідності відбувається динамічне утвердження державної української мови в освіті, в публічному житті, вона все впевненіше звучить на радіо і телебаченні, зростає присутність української книжки. «Між іншим, 82% наукових видань вчених НАН України друкується українською мовою. Хочу наголосити, що у порівнянні з 2013 роком ця кількість збільшилася на 13%. Решта, думаю, друкується англійською чи іншими мовами ЄС», - зазначив Президент.

За його словами, «вагому роль у приверненні уваги суспільства і влади до мовних проблем відіграли вчені, що працюють в Академії». Так Президент впевнений, що наукова експертиза допомогла Конституційному Суду прийняти справедливе рішення щодо недоброї пам’яті мовного закону 2012 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ