Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Прізвища олігархів-боржників, і суми, які вони винні НБУ

Екс-голова НБУ Валерія Гонтарева назвала прізвища олігархів-боржників, і суми, які вони винні НБУ за кредитами рефінансування. Валерія Гонтарева виступила сьогодні, 15 березня, зі звітом у Верховній Раді України.

«На початок моєї каденції в Національному банку у червні 2014 року заборгованість за рефінансуванням банків становила 111,7 мільярда гривень.

На 10 травня минулого року цей показник у платоспроможних банках становив 15.2 мільярда гривень, з яких 14.4 мільярда гривень припадало на державний Приватбанк та півмільярда – на державний Укргазбанк. Загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед Національним банком на той момент становила 45.2 мільярда гривень. Решта – понад 50 млрд грн – вже погашена.

Погляньмо детальніше на ці непогашені 45,2 мільярда гривень. Наша країна повинна знати своїх так званих "героїв" в обличчя, тому наведу вам перелік неплатоспроможних банків − найбільших боржників за кредитами рефінансування та імена їх екс-власників, тому що це дуже відомі в нашій країні олігархи та бізнесмени:

-         Безумовний лідер – це Олег Бахматюк – за кредитами своїх двох банків – "Фінансової ініціативи" та "ВАБанк" − понад 10,2 мільярдів гривень;

-         Банк "Надра". Дмитро Фірташ винен Національному банку за його кредитами 9,8 мільярда гривень;

-         Микола Лагун винен за кредитами "Дельта банку" 8 мільярдів гривень;

-         Костянтин Жеваго та його банк "Фінанси і кредит" винен Національному банку 6.3 мільярда гривень;

-         Леонід Клімов, який досі є народним депутатом і навіть входить до Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, – 3,4 мільярда гривень за кредитами "Імекс-банку".

Усі інші − 7,5 мільярдів гривень.

Наголошую, банкрутство банку не означає, що тепер ці горе-власники повністю вільні від боргів свої банків. Державні гроші потрібно повертати − і крапка!

Саме для цього Національний банк скерував до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочину акціонерами цих банків.

Також ми ініціювали 44 судових справи щодо стягнення заборгованості цих банків перед Національним банком з майнових та фінансових поручителів. І вже два роки очікуємо на повне та неупереджене розслідування всіх справ.

Маємо пам’ятати, що неповернуті Національному банку кредити рефінансування здебільшого надавалися банкам ще з 2008 року. Вони надавалися без належної застави, а саме під неліквідні активи за завищеною в рази вартістю. Ці банки зараз ліквідовані або перебувають у стадії ліквідації. Саме тому команда Національного банку з середини 2014 року завчасно підвищила вимоги до оцінки застав під рефінансування, запровадила практику надання персональних гарантій акціонерів та залучила до оцінки активів незалежних міжнародних оцінювачів. Кредити надавалися банкам лише для компенсації відтоків коштів клієнтів – фізичних осіб у рамках гарантованої суми в 200 000 гривень, виплати яких відстежував куратор Національного банку».

Нагадаємо, що сьогодні, 15 березня, Верховна Рада України проголосувала за звільнення Валерії Гонтаревої з посади Голови Національного банку України, задовільнивши її заяву про звільнення Постановою Верховної Ради України №7500.

Валерія Гонтарева завершила професійну діяльність у Національному банку 11 травня 2017 року та перебувала у вимушеній відпустці до рішення Верховної Ради України.

Водночас Верховна Рада України за поданням Президента України Петра Порошенка від 21 грудня 2017 року призначила Якова Смолія на посаду Голови Національного банку України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ