Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

«Шевченківський гай» рятуватимуть у Верховній Раді

1/3
Питання негайного порятунку унікального Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові підняли у стінах Верховної Ради України. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомив депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук.

«Проблема «Шевченківського гаю» виходить за межі Львова. Наш колега у парламенті Дмитро Добродомов підтримав ініціативу порятунку унікальних експонатів музею. Сьогодні у ВРУ озвучили його запит до прем’єр-міністра, керівників області із пропозицією долучитися до фінансування реконструкції пам’яток архітектури», - написав Валерій Веремчук.

Депутат наголосив, що таких музеїв в Україні є одиниці, а тому порятунок його експонатів має бути не лише справою Львова.

«Ми розуміємо, що для проведення всіх необхідних робіт у «Шевченківського гаю» потрібні чималі кошти: ідеться про великий скансен із понад сотнею об’єктів. Таких музеїв у країні – одиниці. Тож допомога із держбюджету буде геть не зайвою. Врешті з огляду на значення і цінність «Шевченківського гаю», його збереження і розвиток мають стати не лише приватною справою Львова», - зазначив Валерій Веремчук.

Він також зазначив, що з приводу знищення у Музеї хати із с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена наприкінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина», наполягатиме на оперативному зібранні робочої групи для прояснення цієї ситуації.

У «Шевченківському гаю» стерли з лиця землі хату ХІХ ст.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, хата із с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області була єдиним унікальним об’єктом, адже єдина з усіх представлених споруд в Музеї мала очеретяне покриття.

У Музеї пояснили, що хату зруйнували через її аварійний стан. Також зазначили, що хата була "реплікою".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ