Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Продаж музейних експонатів - це катастрофа для України, - Возницька

Міністерство культури України винесло на обговорення музейників доповнення та зміни до Закону України «Про музей і музейну справу». Одним із пунктів, які пропонують внести до закону – це дозвіл продавати експонати з музеїв.
Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

В коментарі Гал-інфо в.о. директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Лариса Возницька-Разінкова розповіла, що учора, 26 листопада, відбулася нарада директорів музеїв з представниками Мінкульту.

Найбільше обурення викликала пропозиція щодо права музеїв продавати експонати.

«Такі пропозиції Мінастерства культури - це не лише проблема для Галереї мистецтв. Як тільки розпочати цю справу, вона стане катастрофою для усієї України. Особливо можуть постраждати районні музеї. Почнуться маніпуляції з творами мистецтва, можливі підкупи людей, корупція», - зазначила вона.

Лариса Возницька-Разінкова додала, що у цих змінах є багато речей, які реально допоможуть музеям, але саме цей пункт матиме катастрофічні наслідки.

«Директори музеїв Одеси, Дніпропетровська, Чернігова усі обурені такими пропозиціями. Вже було декілька спроб внести подібні пропозиції ще у 2011 році, але Борис Григорович Возницький зчинив галас і зумів об’єднати усіх музейників, щоб не допустити цього. Тоді така пропозиція не пройшла. Це страшно для будь-якого музею», - переконана Лариса Возницька-Разінкова.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин теж вважає, що така пропозиція відкриває шлях до зловживань.

«Процедура така, що пропонується з дозволу комісії, яка буде спеціально створена при Міністерстві,  придбати музейний експонат. Для музеїв неприпустимо продавати експонати. Пропонується продати два гірших експонати, щоб купити один цікавіший, але краще збирати гроші у інший спосіб», - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ