Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Продукти у Польщі вдвічі дешевші, ніж в Україні

Бездіяльність уряду у контролі над цінами на продукти харчування призвела до того, що їжа у сусідній Польщі дешевша вдвічі, ніж в Україні. На сьогодні на ринку продуктів харчування утворені монополії, які зухвало піднімають ціни та диктують цінову політику торгівельним мережам по всій країні. При цьому монополісти ще й отримують державну допомогу.

Через втрату урядом контролю над ринком харчування різко зросли ціни на продукти. Спочатку уряд скасував державний контроль над цінами на соціально важливі продукти харчування. А зараз лише спостерігає за зміцненням монополістів на цьому ринку. Монополісти–аграрні олігархи збагачуються, а держава ще й фінансово підтримує їх мільярдами гривень. Також, за висновками експертів, на подорожчання продуктів харчування впливає різке зростання вартості енергоносіїв, девальвація національної валюти та інфляція.

Цей процес уже має катастрофічні наслідки – їжа стає недоступною для більшості українців.

Найбільш яскравий приклад монополізації – ринок курятини. Ще нещодавно курятина була одним із найдоступніших видів м’яса, як за якістю, так і за ціною. На сьогодні близько 60% ринку курятини монополізовано аграрним олігархом, який щороку отримує державну допомогу у розмірі кількох мільярдів на рік. А монополіст у свою чергу підіймає ціни, і, як наслідок – інші гравці ринку також «задирають» ціни.

"Уся країна, окрім уряду, пересвідчилася, що монополісти без контролю держави можуть із вигодою для себе підвищувати ціни. А потім Кабмін дивується, звідки інфляція! Нині ми вже маємо ситуацію, коли ціни на їжу в сусідній Польщі майже вдвічі нижчі, ніж в Україні", - висловився голова виконкому Львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Орест Матвіїшин.

Він наголосив, що сьогодні жирує диктатура монополій продуктів харчування та абсолютна відсутність антимонопольних дій із боку держави. Українців поставили на межу виживання: Держстат вже каже, що половину доходів українці витрачають саме на їжу.

"Ми закликаємо владу навести лад на ринку харчових продуктів. Депутати від партії звернуться до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати свавілля харчових монополій. А уряд має негайно повернути державний контроль над цінами на соціально важливі продукти харчування. Незахищені верстви громадян на межі виживання! Мільйони українців сьогодні, на жаль, вимушені вибирати: або їсти, або платити комунальний оброк та комунальну данину монополістам", - заявив Орест Матвіїшин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ