Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Проект постанови щодо скасування ліцензування цукру для експорту зараз є дуже доречним – Іван Стефанишин

Міністерство аграрної політики України ініціює скасування ліцензування експорту цукру. Як це вплине на українських цукровиробників, “Гал-info” прокоментував заступник голови ЛОДА з питань АПК Іван Стефанишин.

„Проект постанови щодо скасування ліцензування цукру для експорту, яку ініціює Міністерство аграрної політики України, зараз є дуже доречною, оскільки на сьогодні в Україні спостерігається перевиробництво цукру. Проте ця постанова суперечить низці інших нормативно-правових документів, серед них і Світової організації торгівлі. Тому думаю, що ця постанова буде прийнята не скоро. Та навіть за умови, що цю постанову приймуть, небезпеки масового вивозу цукру з України немає. Протягом 20 найближчих місяців нічого не зміниться, адже перед тим, як експортувати цукор, потрібно знати, кому його можна реалізувати, а на світовому ринку зараз немає такої можливості. Також, чи приймуть цю постанову, залежатиме від того, як складеться ситуація навколо експорту українського  зерна.  Окрім того, СОТ прагне збільшити імпорт цукру з цукрової тростини. На сьогодні квота імпорту становить 260 тис. тонн, тоді як прагнуть запровадити близько 400 тис. тонн. Збільшення квоти може призвести до закриття багатьох цукрових заводів і перенасичення ринку цукром з цукрової тростини, який є нижчої якості, ніж буряковий”, - зазначив  Іван Стефанишин.
Основною метою проекту постанови  є скасування ліцензування експорту цукру у зв'язку з необхідністю спрощення порядку здійснення експортних операцій з цим продуктом. Згідно з прогнозованими розрахунками, виробництво цукру з цукрового буряка цього року становитиме понад 2,2 млн тонн при встановлених квотах поставки цукру на внутрішній ринок 1840 тис. тонн. Аграрному фонду доручено в 2006-2007 рр. закупити 180 тис. тонн бурякового цукру для формування державного продовольчого резерву.
 Зокрема, за оперативними даними Національної асоціації цукровиробників України "Укрцукор", в  Україні станом на  20 листопада поточного року вироблено 1 млн 993,8 тонн цукру з буряка врожаю цього року. Минулого року на цей час було вироблено  1,717 млн тонн цукру. Цукровими заводами з початку сезону перероблено 16,5 млн тонн цукрового буряка, тоді як минулого року на цей час  – 13,1 млн тонн. У цілому на заводи надійшло 20,75 млн тонн коренів буряка. На сьогодні в Україні працює 100 цукрових заводів, тоді як минулого року працювало 43 заводи. За прогнозами "Укрцукру", цього  сезону українські підприємства вироблять близько 2,1 млн тонн цукру, тоді як минулого року цей показник становив - 1,89 млн тонн.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ