Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект сміттєпереробного заводу у Львові нагадує "летючого голландця"

Жодного проекту щодо будівництва сміттєпереробного заводу для Львова та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища Львівська міська рада до Мінрегіонбуду не надсилала. Водночас, чиновники міської ради стверджують, що такий проект вони надали.

Зокрема, сьогодні, 20 липня, під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: «Початок рекультивації Грибовицького сміттєзвалища: на полігоні чи на папері? (Коментар еколога)», яке відбулося у Львівському прес-клубі,   керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна оприлюднила два листи, які надійшли до їхньої організації від Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. 

В одному з них, який датований сьомим липням 2017 року, перший заступник міського голови Львова  Віктор Пушкарьов стверджує, що проект був поданий. 

«Комплексний проект вирішення проблем з твердими побутовими відходами у м.Львові було подано до Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України листом №2303-16 від 29.02.2016. У в зв’язку з ситуацією,  що склалася, зміною та уточненнями економічних показників по проекту та новими вимогами Мінрегіону було повторно надіслано проект листом №2303-вих-40 від 21.06.2016р.», - написано в листі від міської ради.

А ось в іншому, який Мінрегіон надіслав до МБО «Екологія-Право-Людина» лише тижнем раніше, першого липня цього року, стверджується, що ніяких проектів вони не отримували. А тільки в червні Львівська міська рада надіслала до них листа за підписом Андрія Садового, що у Львові опрацьовується три проекти. 

«Проект будівництва сміттєпереробного заводу для Львова та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища до Мінрегіон не надходило.  Разом з цим інформуємо, що за результатами запрошення Мінрегіону на участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», Львівською міською радою подано пропозиції щодо реалізації трьох проектів, в  тому числі і один проект в сфері поводження з твердими побутовими відходами комплексне удосконалення системи поводження ТПВ, які наразі опрацьовуються», - вказано у листі з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,  підписаному заступником міністра Едуардом Кругляком. 

За словами Ольги Мелень-Забрамної, громадські активісти неодноразово намагалися отримати від міськради інформацію про те, як у Львові будуть вирішувати проблему зі сміттям, тим більше, що  міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово заявляв, що місто звернулося до Європейського інвестиційного банку за фінансуванням в рамках проекту «Комплексне удосконалення системи поводження з ТВП у місті Львові».

- Ми цього проекту не бачили.  Тому не можемо сказати, що туди закладала Львівська міська рада. Але ми знаємо, що основним органом, з яким співпрацює Європейський інвестиційним банк є Мінрегіонбуд. Тому ми звернулися до них, - каже вона. 

За її словами, такі проекти мають бути відкритими і обговорюватися з громадськістю.

- Такі проекти мають бути вивішені на сайті міськради. А на сьогодні ми такого не бачимо, - розповідає Ольга Мелень-Забрамна.

Керівник юридичного відділу МБО "Екологія-Право-Людина" каже, що звернеться до ЄІБ. І оприлюднить його відповідь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ