Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Профілактика гастриту у дітей. Які продукти включити в раціон школяра

Експерти ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) наголошують, що гастрит — це захворювання, яке щороку «молодшає», зараз найменші пацієнти вже досягають віку 6–7 років. Як розпізнати гастрит у дітей та що робити, щоб зменшити ризик його розвитку, допоможуть розібратися педіатр та гастроентеролог дитячої поліклініки «Веселка».

Симптоми та причини виникнення гастриту у дітей

Гастрит — це захворювання, при якому виникає запалення шлунку. За словами лікаря-гастроентеролога дитячої поліклініки «Веселка» Галини Вівчарівської, причин розвитку цієї хвороби є декілька, серед перших — бактерія хелікобактер пілорі. Зараження відбувається ще в дитинстві через слину або фекально-оральним шляхом. «Серед причин появи гастриту важливо зазначити також неправильне харчування. Найгостріше ця проблема проявляється у дітей, які йдуть до школи. Без нагляду батьків вони можуть зловживати солоною та гострою їжею, солодощами, газованими напоями та фаст-фудом», — коментує гастроентеролог.

Тому лікар рекомендує батькам звернути увагу на регулярність харчування дітей, аби запобігти захворюванням шлунку. Їсти діти мають 4 рази на добу в однаковий час. Якщо не дотримуватись такого режиму харчування, може підвищуватись виділення шлункового соку, а він є агресивним чинником, що подразнює шлунок.

Серед інших причин захворювання на гастрит у дітей фахівець називає: гіподинамію (недостатню фізичну активність), стрес, шкідливі звички (алкоголь, куріння) у підлітків, спадкову схильність.

«Наразі гіподинамія (недостатня фізична активність) — також одна з причин виникнення гастриту. Діти та підлітки багато часу проводять за комп'ютером, планшетом та мобільним телефоном,. Під час такого малорухливого заняття спостерігається порушення скорочення стінок шлунку і кишківника, погіршується кровообіг, що має безпосередній вплив на функціонування шлунку», — зазначає Галина Вівчарівська.

За словами педіатра поліклініки «Веселка» Марини Шамановської, не всі болі в животі вказують на гастрит: «Якщо у дитини молодшого та дошкільного віку просто болить живіт, найчастіше це болі, які не викликають ніяких структурних порушень».

Як розпізнати гастрит у дитини? Серед найпоширеніших симптомів:

  • біль у верхній частині живота, який виникає або посилюється після їжі;
  • некомфортне відчуття ситості після їжі;
  • нудота, печія, відрижка повітрям або кислим вмістом шлунку;
  • порушення травлення, що проявляється здуттям живота, розладами випорожнень;
  • поганий апетит.

«Якщо дитина скаржиться хоч на один з таких негараздів, лікар обов'язково має запропонувати обстеження, що допоможе поставити діагноз та призначити лікування, яке залежить від причини гастриту та спрямоване на полегшення симптомів», — коментує педіатр Марина Шамановська.

Як зазначає гастроентеролог: «Гастрит у дітей добре лікується, особливо при ранньому діагностуванні. Тому слід дотримуватися рекомендацій лікаря, режиму дня та харчування, слідкувати за психоемоційним станом та фізичним навантаженням дитини. Все це в комплексі дає хорошу динаміку до одужання».

Радимо батькам бути уважними до стану малечі, якщо у вас є питання щодо профілактики та лікування гастриту у дітей, звертайтесь на гарячу лінію дитячої поліклініки «Веселка»: +38 (067) 343 29 11; +38 (050) 343 29 11

Правильне харчування як головна профілактика гастриту

«Щоб зменшити ризик гастриту, почніть зі здорового харчування та способу життя. Діти у всьому наслідують батьків, тому не буде зайвим почати з себе і поступово передавати корисні звички дитині», — радить Марина Шамановська.

Лікарі рекомендують включати у раціон дітей:

  • продукти з високим вмістом білка: морепродукти, нежирне м'ясо і птицю, рибу, яйця, бобові;
  • фрукти;
  • овочі;
  • злакові цільнозернові продукти;
  • молочні продукти.

Серед продуктів, від яких краще відмовитись:

  • перероблене червоне м'ясо: сосиски, ковбаси, копчені продукти рекомендовано вживати у меншій кількості;
  • цукровмісні продукти, наприклад, їжа з сиропами або газовані напої. Соки можна вживати в окремих випадках. Організмом дитини краще засвоюються фрукти, а не сік, — тоді в раціоні буде більше клітковини;
  • надмірна кількість солі;
  • насичені жири і трансжири: фаст-фуд, чіпси, солодощі, печиво тощо.

Особливу увагу слід звернути на сніданки як важливий прийом їжі для дітей дошкільного та шкільного віку. «Ідеальним сніданком для дитини є каша — гречана, рисова, вівсяна тощо. Якщо дитина не любить такі страви, їх можна замінити на омлет. Іноді діти взагалі намагаються уникати сніданку через емоційну нудоту перед школою, однак потрібно, щоб дитина зранку хоча б випила чаю, з'їла йогурт чи банан», — звертає увагу Галина Вівчарівська.

Також важливо дізнатись, чим малечу годують у школі і скільки разів дитина їсть протягом дня. «Якщо харчування неповноцінне, треба знайти шляхи, щоб це виправити: давати корисні перекуси, що містять фрукти та овочі, йогурти без наповнювачів, цільнозернові злаки, горіхи», — пояснює Марина Шамановська.

Як привчити дитину до здорової їжі

Перш за все, додавайте корисні продукти в їжу, яку дитина любить. «Є діти, які мають вибірковий апетит, тобто їдять тільки певні продукти, і змусити їх їсти щось інше, як правило, нереально. Примус у цьому випадку не принесе користі, адже дитина з'їсть продукт, а потім у неї може з'явитися відраза до нього. Тому батькам краще набратись терпіння й запропонувати дитині скуштувати нову страву/продукт декілька разів. Можливо, через певний час новий продукт їй сподобається. Тримайте вдома та пропонуйте синові чи доньці брати до школи здорові снеки — фрукти, овочі, горіхи. Якщо дитина захоче перекусити, у неї буде альтернатива шкідливим продуктам», — радить Галина Вівчарівська.

Якщо постійно слідкувати за здоров'ям малюка та його раціоном, це допоможе попередити гастрит та взагалі уникнути проблем зі шлунком. Не варто також забувати про профілактичні огляди у фахівців, адже наслідки гастриту великою мірою залежать від своєчасності звернення за медичною допомогою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ