Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Програма розвитку – це добре, але селу потрібно створити умови для її реалізації – Іван Стефанишин

„На сьогодні потрібно розробляти комплексну програму розвитку села з розвитком інфраструктури і ринку для реалізації сільськогосподарської продукції, а не просто збільшувати її виробництво”, – стверджує заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин. Зокрема, Іван Стефанишин прокоментував “Гал-info” програму соціально-економічного розвитку українського села на період до 2015 року, опубліковану на офіційному сайті Міністерства аграрної політики України.
 „Програма – це добре, але потрібно об’ємніше і глобальніше проаналізувати структуру виробництва, щоб не створювати перевиробництва. Ми на обласному рівні теж розробляємо подібну програму, проте сьогодні потрібно глобальніше дивитися на проблеми села. Потрібно відійти від виробничих проблем і розглядати проблеми села, як території. Потрібно розвивати інфраструктуру в селі та створити умови для реалізації цієї продукції, оскільки, до прикладу, на сьогодні виробництво цукрового буряку вже є збитковим і збільшувати виробництво заради виробництва помилково. Зі свого боку ми намагаємося вплинути на розроблення таких програм з врахуванням створення інфраструктури в селі і ринків збуту”, – зазначив Іван Стефанишин.
Згідно з програмою соціально-економічного розвитку українського села на період до 2015 року, передбачається до 2015 року збільшити урожай зернових до 50 млн тонн, врожаю цукрового буряка до 30 млн тонн, насіння соняшника - до 3,2 млн тонн, рапсу - 3,8 млн тонн, картоплі - 19,1 млн тонн, овочів - 8,4 млн тонн, плодів і ягід - 4 млн тонн, винограду - 1,2 млн тонн, м'яса - 3,9 млн тонн, молока – 20 млн тонн, яєць – 17 млрд шт.
Проект програми передбачає досягнення цих показників за рахунок впровадження комплексу заходів. Зокрема, автори документа пропонують стимулювати підвищення економічних і якісних показників виробництва конкурентоспроможної продукції, здійснити стратегію експансії зовнішніх ринків, оптимізувати посівні площі під соняшником.
Крім цього, вони вважають за необхідне підтримати збільшення використання рапсу й сої для виробництва біодизелю, формування м'ясного тваринництва в Поліській і Карпатській зонах, великотоварного конкурентоспроможного виробництва сільгосппродукції шляхом стимулювання створення партнерських об'єднань власників земельних ділянок.
У проекті програми також передбачене регулювання попиту та пропозиції шляхом фінансових і товарних інтервенцій на організованому аграрному ринку.
Нагадаємо, Україна в 2005 році зібрала 38 млн тонн зерна, а в 2006 році, за попередніми даними, – 34,1 млн тонн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ