Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Програма з вшанування 60-ліття операції „Вісла” буде розроблена до першого січня 2007 року

До першого січня 2007 року буде розроблена програма з вшанування 60-ліття операції Вісла – про це „Гал-іnfo” повідомив керівник ГО „Надсяння” Володимир Середа.

За його словами, рішенням сесії Львівської міської ради 30 листопада було створено спеціальний оргкомітет, який розробить програму відзначення 60-ї річниці цієї дати. Очолюють оргкомітет голова Львівської ОДА Петро Олійник, голова Львівської облради Мирослав Сеник та міський голова Львова Андрій Садовий.
„60-ту річницю операції „Вісла” вшанують як в Україні, так і в Республіці Польща”, – сказав Володимир Середа.
Операція „Вісла” – злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині.
Переселеним у ході операції “Вісла” видавали кольорові посвідчення переселенців, щоб їх можна було відрізнити від поселенців-поляків. На таких людей поширювали  різноманітні обмеження, наприклад, забороняли покидати місце проживання без дозволу служби безпеки. Аж до 1949 року їм не видавали посвідчень особи. Українці і лемки були останньою великою групою поселенців на повернутих землях. Тому вони отримали найбільш зруйновані господарства, а деяким і зовсім забракло землі. Частина переселенців, незважаючи на категоричну заборону, приймала рішення повертатися додому. З-під Ольштина або Легніци люди поверталися до рідного краю на возах і навіть пішки. Закінчувалося все це повторною депортацією. Легальна можливість повернення з’явилася тільки під час ґомулковської відлиги.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ