Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Прокуратура Львівщини порушила сім справ у сфері ремонту доріг

Прокуратура Львівської області перевіряє чи законно використовуються бюджетні кошти на будівництво, ремонт і утримання автодоріг, повідомила, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

За наслідками перевірок у цій сфері органами прокуратури Львівщини упродовж минулого року порушено 7 кримінальних справ.

До прикладу, прокуратурою Львівської області у листопаді 2011 року порушено кримінальну справуза фактом вчинення службовими особами ЗАТ “Т” зловживання службовим становищем та службового підроблення за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України та за фактом вчинення службової недбалості службовими особами Служби автомобільних доріг у Львівській області за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стало те, що службові особи ЗАТ “Т”, зловживаючи службовим становищем, умисно, з корисливих мотивів, внесли в акти виконаних робіт по об’єкту “Капітальний ремонт мосту на ділянці автомобільної дороги місцевого значення Східниця – Верхнє Синьовидне” недостовірні дані про загальновиробничі витрати та завищили вартість виконаних робіт. Своєю чергою, службові особи Служби автомобільних доріг у Львівській області неналежно поставились до перевірки законності внесених даних у вказані акти, що й призвело до незаконних видатків на загальну суму понад1 млн.грн. з Державного бюджету України. Слідство у кримінальній справі триває.

Крім того, Cтрийським міжрайонним прокурором порушено кримінальну справу за ч.1 ст.210 КК України відносно одного із керівників ВАТ “Західшляхбуд” за фактом нецільового використання бюджетних коштів, виділених для ліквідації наслідків повені 2008 року, а саме при виконанні капітального ремонту моста на автомобільній дорозі загального користування місцевого значення Нижанковичі-Самбір-Дрогобич-Стрий. На даний час, кримінальну справу з обвинувальним висновком скеровано до суду.

Цим же прокурором порушено кримінальну справу за фактом вчинення службовими особами філії “Стрийський райавтодор” ДП “Львівський облавтодор”злочинів, передбачених ч.1 ст.364, ч.1 ст.366 КК України. З' ясовано, що посадовці, зловживаючи службовим становищем, умисно, з корисливих мотивів, внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про вартість виконаних робіт з поточного ремонту автодороги місцевого значення Баня Лисовецька – Лани Соколівські, завищивши їх вартість. Внаслідок чого з Державного бюджету України зайво отримано кошти за роботи, які не проводились, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом держаним інтересам.

Поряд з цим, прокурорами виявлялись порушення і при використання коштів місцевого бюджету на ремонт доріг комунальної власності.

Так, прокурором Городоцького району Львівської області за результатами виявлено факт завищення ПП “М” вартості робіт при ремонті міських вулиць на загальну суму понад 50 тис.грн., що стало підставою для порушення кримінальної справи відносно службових осіб вказаного підприємства за ст.ст.364 ч.1, 366 ч.1 КК України та відносно службових осіб концерну “Автошляхбуд”, які здійснювали технічний нагляд за виконанням робіт на вказаних об’єктах, за ст.367 ч.1 КК України.

Загалом за фактами незаконного використання коштів місцевого бюджету в загальній суму більше 200 тис. грн. на ремонтні роботи комунальних доріг прокурорами Залізничного району м.Львова, Мостиського та Яворівського районів області порушено 3 кримінальні справи відносно службових осіб підрядних організацій за ст.ст.364, 366, 367 КК України, які на даний час скеровані до суду для розгляду.

Діяльність прокуратури Львівської області у цій сфері продовжується й у поточному році.

Зокрема, лише впродовж 3 місяців 2012 року за фактами виявлених порушень органами прокуратури Львівщини порушено кримінальну справу, внесено 9 подань з вимогою усунення порушень бюджетного законодавства, 2 з яких в органи Фінінспекції, 5 – в органи місцевого самоврядування про усунення порушень законодавства при використанні коштів на ремонт та утримання автомобільних доріг, 2 – Службу автомобільних доріг у Львівській області та ДП “Львівській облавтодор”.

На даний час за результатами розгляду окремих з них до відповідальності притягнуто 8 посадових осіб, відшкодовано 33 тис.грн. до бюджету.

До прикладу Миколаївським міжрайонним прокурором, за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення службовими особами філії “Миколаївський райавтодор” ДП “Львівський облавтодор” порушено кримінальну справу за ст.ст.364 ч.1, 366 ч.1 КК України. Встановлено, що останні склали та підписали акти виконаних робіт з поточного ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Миколаїв – Городок – Жовква – Кам’янка-Бузька – Бібрка, в які внесли завідомо неправдиві дані, завищивши вартість робіт на загальну суму майже 50 тис.грн., чим завдали Державному бюджету України матеріальної шкоди.

Крім того, за результатами проведеної в Службі автомобільних доріг у Львівській областіпрокурорськоїперевірки законності витрачання бюджетних коштів на ремонт автомобільних доріг в рамках підготовки до Євро-2012 в ході проведеннняфактичних обмірів виконаних робіт з поточних ремонтів виявлено завищення обсягів на загальну суму 30,0 тис.грн. на автомобільних дорогах Львів – Рава-Руська та Львів – Краківець, де роботи на замовлення Служби автомобільних доріг у Львівській області виконувались ТОВ “Онур Конструкціон Інтернешнл” та ТОВ “Будімекс Автодор”.

На усунення цих порушень прокуратурою Львівської області внесено подання начальнику Служби автомобільних доріг у Львівській області, яке розглянуто, до відповідальності притягнуто 3 посадових осіб, до Державного бюджету України відшкодовано 30 тис.грн.

Робота на даному напрямі триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ