Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Прокуратура Львівщини просить, щоб медики припинити дерти добровільно-примусові внески з хворих

Органи прокуратури Львівщини під час перевірок закладів охорони здоров’я виявили численні порушення законодавства, в тому числі і факти добровільно-примусових поборів з пацієнтів, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Зокрема під час перевірок з’ясували, що в медичних установах створюються членські благодійні фонди та установи, інші благодійні організації, які, відповідно до установчих документів, начебто створені для підтримки розвитку охорони здоров’я та сучасної медичної науки. Засновниками та керівниками таких організацій є службові особи лікувальних закладів, а членами – медичні працівники, які й проводять збір коштів, безпосередньо під час виконання своїх службових обов’язків. При цьому, грошові внески, які вносяться в каси таких благодійних організацій та в заклади охорони здоров’я, в багатьох випадках фактично не є добровільними пожертвами фізичних та юридичних осіб, а сплачуються під прямим чи завуальованим впливом медичних працівників.

Усе це суперечить вимогам ст.1, ч.1 ст.14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та створює передумови до виникнення конфлікту інтересів між благодійною організацією та лікувальним закладом.

З огляду на виявлені порушення, прокуратурою Львівської області в Головне управління охорони здоров'я ЛОДА внесено подання з вимогою усунення порушень законодавства про охорону здоров’я та про запобігання й протидії корупції.

Також, виявлені факти корупційних правопорушень у сфері охорони здоров’я.

До прикладу, триває досудове слідство у кримінальній справі, порушеній прокуратурою Городоцького району стосовно завідувача одного із закладів охорони здоров’я, який вимагав та одержав хабар у сумі 1200 грн. за видачу медичних довідок.

Крім того, внесено подання головному лікарю Радехівської ЦРЛ, яким не вживалося жодних заходів для запобігання корупційним діянням працівників лікарні.

В аптечні заклади області органами прокуратури Львівщини внесено 12 подань про усунення порушень чинного законодавства, а також постанову про порушення дисциплінарного провадження. З цих же підстав, у лікувально-профілактичні заклади регіону прокурорами внесено 10 подань і 3 постанови про порушення дисциплінарного провадження.

Зокрема, Самбірською міжрайонною прокуратурою винесено постанову про порушення адміністративного провадження за ст. 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» стосовно відповідальної посадової особи аптечного закладу, яку скеровано для розгляду головному лікарю ДЗ «Самбірська міська СЕС».

Крім того, прокурори реагували на виявлені порушення ст. 14 Закону України Основи законодавства України про охорону здоров’я щодо неналежної реалізації органами місцевого самоврядування державної політики у сфері охорони здоров’я в межах своїх повноважень, передбачених законодавством.

Робота на даному напрямі триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ