Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Прокуратура Львівщини виявила грубі порушення законодавства під час перевірки озера «Байкал»

Прокуратура Львівщини у липні цього року провела перевірку щодо додержання природоохоронного законодавства на водоймі біля села Демня Миколаївського району, – повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Перевіркою на території   Демнянської та Гонятичівської сільських рад Миколаївського району в межах озера «Байкал»,  в т.ч і на території КСТ «Цементник», встановлено  грубі порушення  вимог  природоохоронного законодавства.

 

Так, незважаючи на те, що згадана водойма є місцем масового відпочинку громадян, особливо в літній  період, в порушення чинного законодавства статус водойми  озера «Байкал» не визначено; така не паспортизована; рішення про зміну  цільового  призначення із колишнього  кар’єру на водойму  відсутнє; прибережна захисна смуга  на місцевості не винесена до цього часу. 

 

З’ясовано, що  в межах 50-ти метрової прибережної захисної смуги озера «Байкал» членами кооперативу  збудувано  споруди капітального типу (бані, сауни), встановлено  загорожі до урізу води озера, включаючи приберегову водоохоронну зону.

 

Як засвідчила перевірка, виявлені порушення  мають триваючий характер і цьому, насамперед, сприяла споглядацька  позиція органів влади, місцевого самоврядування та  спеціально уповноважених органів контролю, як районного так і обласного рівнів.

 

Так, відповідно до  вимог   Водного кодексу України  до відання районних Рад  у галузі  водних  відносин на їх території належить  організація роботи  по винесенню в натуру   та влаштуванню прибережних захисних смуг  вздовж річок, морів та навколо водойм, однак така, в межах озера «Байкал»,   не встановлена та не винесена в натуру .

 

Проте, слід принагідно зазначити,  що  технічна документація із встановлення прибережної захисної смуги навколо озера «Байкал» розроблена ще в листопаді 2005 року,  а затверджена сесією районної ради  лише в лютому 2007 року.  

 

Перевіркою згаданого рішення встановлено, що замість винесення в натуру прибережної захисної смуги, а саме  залуження, рекультивації існуючих понижень та каналів, посадки однорядних лісонасаджень, виносу будівель – житлових  та нежитлових, розбирання існуючих бетонних та металевих огорож тощо, районна рада обмежилась лише встановленням водоохоронних знаків (декілька  стовпців).

 

З метою охорони життя і здоров’я громадян, охорони навколишнього природного середовища чинне законодавство передбачає, що  районні  Ради  зобов’язані встановлювати місця, де забороняється купання, плавання на човнах, а також за певних  підстав визначають інші умови, що обмежують загальне водокористування на водних об’єктах, розташованих на їх території.

Однак, незважаючи на те, що на озері «Байкал», відбувається масове купання  населення,   використовуються  моторизовані плаваючі засоби, Миколаївською районною радою правила користування водними об’єктами  не встановлено.

 

Нагадаємо, що саме на озері Байкал 29 червня цього року стався трагічний випадок: 15-річний хлопець потонув, рятуючи товариша, коли їх обох скинуло з камери хвилею від скутера. Водієм скутера був один з відпочивальників, що гостював  на дачі поблизу озера. Дачу, за попередньою інформацією, належить львівському можновладцю.  Розслідування справ тримає на королі президент України Віктор Ющенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ