Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Прокуратура порушила 13 кримінальних справ за недодержання законодавства про оплату праці

Прокуратура Львівської області порушила 13 кримінальних справ за недодержання законодавства про оплату праці. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.
Також за результатами проведених перевірок додержання законодавства про оплату праці органами прокуратури області внесено понад 140 протестів на усунення виявлених порушень, більше 700 приписів та подань, за результатами розгляду яких відшкодовано близько 42 тис. грн. До різного виду відповідальності притягнуто 390 посадових осіб.
 Як показали перевірки, поширеними залишаються випадки прихованих трудових відносин та виплати керівниками підприємств заробітної плати в “конвертах”. За виявленими фактами органами прокуратури порушено 5 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України. Серед інших виявлених порушень є безпідставна невиплата заробітної плати працівникам, тоді коли кошти на рахунках підприємств були. Прокурором Франківського району Львова порушено кримінальну справу за ч.1 ст.175 КК України відносно службових осіб одного із підприємств, які при значній сумі заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємства та при наявності цих коштів на рахунку підприємства, цього не зробили, а спрямували їх на інші потреби. Досудове слідство у кримінальній справі триває. Аналогічну кримінальну справу порушено прокурором Сихівського району Львова – повідомляє прес-служба.
Окрім цього, виявлені випадки порушення вимог законодавства щодо виплати мінімальної заробітної плати, несвоєчасності її виплати та компенсації відповідної частини заробітної плати у зв’язку із порушенням строків її виплати.
Під час перевірок додержання вимог Закону України “Про місцеві державні адміністрації” щодо здійснення ними державного контролю за своєчасністю і повнотою оплати праці було встановлено, що вплив комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати окремих місцевих державних адміністрацій на керівників підприємств – боржників є мінімальним. На усунення виявлених порушень органами прокуратури були внесені подання та приписи. Окрім цього, в ході перевірки в Головному управлінні статистики у Львівській області  також виявлено факти порушень вимог Закону України “Про державну статистику” та Кодексу України про адміністративні порушення. У зв’язку з цим прокуратурою Львівської області на ім’я начальника Головного управління статистики у Львівській області внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення.
Прокуратура Львівської області провела  перевірки додержання законодавства про оплату праці підприємствами, установами та організаціями області, які мають заборгованість з виплати заробітної плати.
За статистичними даними, у Львівській області заборгованість із виплати заробітної плати станом на 1 серпня 2006 року становила майже 37 млн грн, тобто зменшилась з початку року на 1,6 відсотка. Загалом завдяки спільним зусиллям у роботі органів прокуратури та контролюючих органів за останні 3 роки заборгованість по зарплатах значно зменшилась - із 100,3 млн грн до 37 млн грн в цьому році. Однак робота в цьому напрямі триває і надалі, оскільки заборгованість все ще висока.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ