Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Прокурори у справах Майдану проходять співбесіду в Офісі генпрокурора

В Офісі генерального прокурора тривають співбесіди щодо затвердження на адміністративні посади. Зокрема, кваліфікаційну атестацію проходять прокурори з минулої прокурорської групи, які розслідували масові розстріли на Майдані: Ігор Земсков, Денис Іванов та Яніс Симонов.

Про це hromadske розповів прокурор Ігор Земсков.  

За його словами, результати співбесіди повідомлять пізніше особисто або одразу оприлюднять на сайті Офісу генпрокурора. Загалом у списку прокурорів, що запрошені сьогодні на співбесіду, понад 30 осіб. 

Раніше співбесіду успішно пройшов прокурор Олексій Донський.

Водночас, як раніше повідомляла адвокатка Євгенія Закревська, представники родин Героїв Небесної сотні вимагали замінити склад прокурорів у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», яких обвинувачують у розстрілах на Інститутській у 2014 році, відповідне звернення вони направили до генерального прокурора.

Також вони вимагали не затверджувати прокурора з нової групи Сергія Куцого на посаду начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами 2013-2014 роках.

Крім того, наполягали на відстороненні від участі у кримінальних провадженнях у справах Майдану групи нових прокурорів — Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна.

Нагадаємо, з 2 січня в Україні діє вже не Генпрокуратура, а Офіс генерального прокурора. Він охоплює 12 департаментів та 8 окремих управлінь. В Офісі працюватимуть 1,5 тисячі службовців замість 2,5 тисячі, які працювали у ГПУ.

Раніше повідомляли, що в ГПУ з'явився новий департамент процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях. Нагадаємо, 23 вересня 2019-го президент Володимир Зеленський підписав закон щодо реформи прокуратури, прийнятий Верховною Радою 19 вересня. Новий закон передбачає створення Офісу генпрокурора та ліквідацію Генпрокуратури й військових прокуратур.

Також закон передбачає «кадрове перезавантаження» органів прокуратури — для цього проводиться переатестація чинних прокурорів та залучення до роботи нових на конкурсних засадах. Крім того, згідно з документом посаду генерального прокурора може обіймати лише особа з юридичною освітою — попередній склад Ради скасував цю норму для призначення генпрокурором Юрія Луценка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ