Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пропозиція Земана узаконює російську агресію проти України, - сенат Чехії

Сенат Чехії вважає, що заява Президента Чехії Мілоша Земана, який запропонував Україні домовитися з Росією про грошову компенсацію за анексований Крим, легітимізує російську агресію проти України. Про це сказано в повідомленні чеського парламенту, передають Українські Новини.

Парламент прийняв пропозицію сенатора, голови комітету зі справ ЄС Вацлава Хемпля та підтримав резолюцію, у якій висловив заперечення проти заяв Земана про приєднання Росії до Криму.

"Ми вважаємо неприйнятним, щоб Президент Республіки представляв свої особисті погляди в публічній промові на міжнародному форумі, які повністю суперечать зовнішній політиці уряду... Слова Президента викликали сильну реакцію з боку іноземних партнерів Чеської Республіки. От чому я порахував за доцільне реагувати й запевнити іноземних партнерів у тому, що в нашій зовнішній політиці не було жодн змін ", - цитується в повідомленні слова Хемпля.

Так, в ухваленому рішенні Сенат Чехії висловив незгоду із заявами Земана на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи 10 жовтня про приєднання Росії до Криму, що суперечить зовнішній політиці Чехії.

"Цими заявами Президент Республіки узаконює агресію, що суперечить міжнародному праву", - сказано в прийнятій резолюції.

Сенат також нагадує, що в прийнятій резолюції №545 28-го засідання 10-го строку повноважень, у якому, відповідно до позиції уряду, сказано, що Крим продовжує залишатися частиною України, а його відділення від України є результатом російської агресії й не має підтримки в міжнародному праві.

Сенат закликав Президента Чехії поважати зовнішню політику країни і принципи міжнародного права.

Як повідомляли Українські Новини, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав не звертати уваги на заяви Земана щодо Криму і зазначив, що боротися треба з тими, хто запросив його до виступу з подібними заявами на засіданні ПАРЄ.

Раніше президент Чеської Республіки Мілош Земан назвав анексію Криму Росією "завершеною справою" і пропонує вирішити питання за допомогою виплат Україні.

Також Міністерство закордонних справ висловило обурення заявою Президента Чехії Земана з Криму.

Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що пропозиція Президента Чехії Мілоша Земана Україні домовитися з Росією щодо грошової компенсації за анексований Крим не відповідає зовнішній політиці Чехії.

Українські Новини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ