Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Процес модернізації податкової служби робиться не для податківців, а насамперед для створення комфортних умов для платників податків – Віталій Хилюк

Платники податків охочіше ділилися б своїми грошима з бюджетом, якщо б знали, що інші їх теж платять. Тому важливо виявляти підприємства, які не сплачують податків. Таку думку висловив Матс Генріксон, член наглядової ради проекту «Програма модернізації державної податкової служби України» на зустрічі з платниками податків, що відбулася 30 травня 2006 року в ДПА у області. Про це повідомили в прес-службі ДПА у Львівській області.
Представники Світового банку та Міністерства фінансів США, які курують проект модернізації податкової служби в Україні, приїхали до Львова, щоб вивчити роботу львівської податкової, зазначив Володимир Ревун, заступник голови ДПА України. У понеділок, 29 травня, члени делегації знайомилися з роботою обласної податкової адміністрації в цьому напрямі, а у вівторок – зустрічалися з представниками місцевого бізнесу, щоб, як зазначив ще один член наглядової ради проекту Юп ван Люнтерен, «дізнатися, з якими проблемами вони стикаються при сплаті податків». Основне завдання наглядової ради проекту, додав пан Люнтерен, «отримати незалежну думку щодо процесу проекту і відстежувати як змінюються стосунки між платниками податків і податківцями».
На думку Степана Кубіва, голови правління ВАТ «Кредобанк», за останні два роки стосунки між податковою та підприємцями, як в цілому в державі, так і у Львівській області, покращилися. Однак система оподаткування в країні потребує радикальних змін, вважає він.
Зеновій Бермес, президент Асоціації роботодавців Львівщини, вважає, що варто було б змінити схему адміністрування податків. «Нині підприємцям доводиться сплачувати податки та звітувати перед податковою практично щомісяця», - зазначив він. Ускладнює життя підприємцям і необхідність ведення подвійного обліку – бухгалтерського та податкового, а також необхідність заповнювати зайві документи, як от податкова накладна. Окрім того, Бермес вважає, що варто прискорити процес запровадження податку на майно.
Олена Бей, голова Громадської колегії при ДПА у Львівській області, вважає, що податки мали б не лише виконувати фіскальну функцію, а й сприяти залученню інвестицій. Однак діюча система оподаткування не виконує цю функцію. Спрощена система оподаткування, яка мала б стимулювати розвиток малого бізнесу, теж не виконує покладених на неї завдань, зазначила Олена Бей, додавши, що Податковий кодекс, проект якого представила ДПА, не вирішує цих проблем.
Однак можливості податкової впливати на формування законодавства, зазначив Юп ван Люнтерен, є доволі обмеженими. ДПА може впливати на роботу своїх працівників, однак вона не може диктувати Верховній Раді як і які закони ухвалювати. Тож податківцям варто сконцентруватися на вдосконаленні адміністрування податків і покращенні обслуговування платників податків. Власне, деякі кроки в цьому напрямі ДПА України вже зробила, зазначив колега пана Люнтерена – Матс Генріксон. «ДПА у Львівській області, наскільки мені відомо, теж проводить активну масово-роз’яснювальну роботу серед платників податків, розвиває систему їх інформування, -- зазначив він. Платники податків повинні мати можливість обирати спосіб отримання інформації від податкової – чи то усні консультації, чи поштою, чи через Інтернет». Але в будь-якому випадку, вважає Матс Генріксон, платникам податків мають створювати максимально комфортні умови.
Загалом, зазначають представники Світового банку, основна мета проекту модернізації полягає в тому, щоб переконати підприємців та громадян платити податки добровільно. Водночас, зазначив Юп ван Люнтерен, «в процесі реалізації проекту ми хочемо досягти максимальної відкритості податкової служби для громадськості».
Ярослав Рущишин, голова Комітету підприємців Львівщини, зауважив, що без зміни ментальності як бізнесменів, так і податківців програма реформування податкової служби не дасть очікуваного результату. «Це довгий процес і починати потрібно з дитячих садочків», - вважає Ярослав Рущишин.
Підсумовуючи сказане, голова ДПА у Львівській області Віталій Хилюк підкреслив, що процес модернізації податкової служби робиться не для податківців, а насамперед для того, щоб створити комфортні умови для платників податків.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ