Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Процес розпуску Львівської міської ради та імпічменту Садового запущено

Громадська правозахисна організація «Спас» 12 березня подала звернення до голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України Олександра Омельчинка з проханням розглянути матеріали порушень міського голови Львова Андрія Садового та депутатського корпусу Львівської міської ради, які замість виконання своїх повноважень займаються взаємним поборюванням, чим шкодять інтересам громади Львова.

«Ми не стали чекати на ту «європейськість», про яку так любить говорити наближений до Садового Олег Березюк. Процедура проста: не впорався, попросив вибачення і пішов. Якщо така процедура їм не подобається, то ми готові відстоювати інтереси громади Львова по-іншому», – зазначив представника ГО «Спас» Олега Пилипенка.

За його словами, депутати та міський голова порушують статті 78-79 Закону України про місцеве самоврядування.

«Є три сторони місцевого самоврядування. Це міський голова, депутати і громада міста, яка делегує свої повноваження міському голові та депутатському корпусу. Громада нікуди не піде зі Львова, а от влада – це інша річ. Діалог між міським головою та депутатами припинено. Він став силовим, коли всі питання вирішуються тільки через суд. Міський голова накладає вето на рішення депутатів, а депутати у свою чергу скасовують рішення виконавчого комітету. Тобто, у Львові тепер криза місцевого самоврядування. Цю кризу можна вирішити тільки через розпуск ради та імпічмент міського голови», – вважає Олег Пилипенко.

Після того, як профільний Комітет ВРУ розгляне названі порушення він має надіслати висновки на розгляд депутатів Верховної Ради, яка прийматиме рішення про розпуск Львівської міської ради та імпічмент міського голови Львова Андрія Садового.

За словами Олега Пилипенка, Комітет має розглянути цю справу за 30 днів. Правознавець переконаний, що юридичних підстав для розпуску та імпічменту вистачає.

«Є й інший шлях подолання цієї кризи, але він дуже затратний. Мова йде про місцевий референдум. Ми або так, або інакше вирішимо питання кризи місцевого самоврядування у Львові. Якщо з першої спроби Верховні Рада не надасть позитивного рішення, то ми звертатимемося знову», – заявив Олег Пилипенко.

Порушення міського голови

Одег Пилипенко навів перелік порушень, які за час перебування на своїй посаді вчинив міський голова Львова Андрій Садовий. Найбільше їх – серед рішень виконкому Львівської міської ради.

«Виконком – колегіальний орган. Здавалося б, що за рішення виконкому міський голова відповідальності не несе, а несе відповідальність тільки за свої розпорядження. Але хто затверджує склад виконкому? Міський голова своїм розпорядженням! А виконком своїми рішеннями шкодить громаді міста», – зазначив Олег Пилипенко.

Окрім того, він розповів, що ГО «Спас» звернулися із запитами до правоохоронних органів із проханням надати всі відомості щодо кримінальних справ, заведених на депутатів та на міських чиновників. Виявилося, що кадрова політика міського голови більш ніж сумнівна.



«Так, на низку посадовців, топ-менеджерів Львівської міської ради були заведені кримінальні справи, які досі не закриті, а декого навіть судять. Зокрема, Андрій Сидор є фігурантом кримінальної справи № 181-0194. І попри те, що з посади начальника управління культури та туризму він звільнений, в міськраді він працює радником міського голови», - зазначив Олег Пилипенко.

Він також зазначив, що колишній начальник управління освіти Львівської міської ради Володимир Огура, який був призначений на посаду за розпорядженням Андрія Садового, виявилося, працював із фальшивим дипломом. Окрім того, відповідальні за впровадження нової транспортної схеми Микола Жук та Андрій Білоус, працюючи від серпня-вересня 2011 року, не мали права впроваджувати нову транспортну схему Львова.

«Практично всі чиновники міської ради були призначені на посади відповідно до результатів конкурсу, на якому не було принципу змагальності, тобто на посаду претендувала лише одна особа. Таким чином Садовий свідомо перешкоджає громадянам у реалізації їх права на рівний доступ до державних служб», - зазначив Олег Пилипенко.

Отож, за словами правознавця, міський голова своїми кадровими рішеннями порушує Закони України. До того ж, «він є вибірковим у спілкуванні з пресою та не відповідає на запити громадських організацій».

«Андрій Садовий не затвердив новий склад виконкому, як це вимагає Ст.52 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Також він постійно ігнорує значну частину депутатських запитів», - заявив Олег Пилипенко.

Порушення депутатів Львівської міської ради

За словами Олега Пилипенка, Львівська міська рада приймає рішення з порушеннями Конституції та інших законів та ігнорує при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність до закону.

«Рада не вирішувала більшість питань, віднесених до її відання. В середньому на пленарному засіданні сесії 83% прийнятих рішень стосувалися питань оренди, користування земельними ділянками, проектів землеустрою. Перечислені питання, становлять 19% із числа питань, віднесених до відання ради. Львівська міська рада разом із міським головою несуть відповідальність перед громадою Львова за збитки, завдані новою транспортною схемою», - зазначив Олег Пилипенко.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ