Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Проти голови Сокальської РДА можуть порушити кримінальну справу

Внаслідок несанкціонованого спуску Сокальського водосховища загинуло понад 19 тонн риби. Про це „Гал-info” повідомив начальник Західного державного басейнового управління держрибінспекції Олександр Ящук.
За його словами, відкриття шлюзів відбулося за вказівкою голови Сокальської РДА Олега Солодяка. „Ніяких дозволів для проведення таких дій не було. За їхньою версією, була інформація з МНС про підняття рівня води. Але будь-які дії вони мали узгодити з нами, проте цього зроблено не було. А вже 19 лютого вони самовільно підняли шлюз. Лише 20 числа нас поставили до відома і відразу ж відкрили другий шлюз. Коли ми приїхали туди з перевіркою, то всі поховалися”, — розповів Олександр Ящук.
Він також зазначив, що у випадку підняття рівня води, спускати її мали відповідно до того, наскільки вода піднімалася, а не повністю.
За оцінкою інспекції, прямі збитки становлять 1,5 млн грн, з урахуванням загибелі малька збитки сягають 19 млн грн. При цьому загинуло понад 19 тонн риби.
„Відселяти рибу ми не могли, бо її просто притиснуло льодом і коли ми приїхали, то вона вже була замерзла, тобто мертва. Тому було прийнято рішення дозволити мешканцям збирати рибу. Якби ми цього не зробили, то було б ще гірше: навесні риба почала б розмерзатися і гнити. Це все потекло б у Польщу і мали б ще більшу екологічну катастрофу і міжнародний скандал”, — зазначив Олександр Ящук.
Олександр Ящук також розповів, що така ситуація на Сокальщині повторюється уже не вперше. „Минулого року була подібна ситуація. Тоді льоду уже не було, але загинуло багато ікри і зважаючи на те, що голова райдержадміністрації був тільки призначений на посаду і не мав досвіду, то він отримав лише попередження. У цьому випадку — це абсолютна халатність”, — наголосив Олександр Ящук.
Як розповів „Гал-info” помічник прокурора природоохоронної прокуратури у Львівській області Богдан Причепа, матеріали цієї справи тільки надійшли до прокуратури. „За законом у нас є 10 днів на проведення перевірки і вирішення, чи порушувати кримінальну справу. Але при тих збитках, які є, думаю, що кримінальна справа таки буде відкрита”, — зазначив Богдан Причепа.
Однак голова Сокальської РДА Олег Солодяк будь-які звинувачення відкидає. Як зазначив він у коментарі  „Гал-info”, шлюзи дійсно відкривали, але не повністю. „Ми отримали штормове попередження, що очікується значне підняття води, що призвело б до підтоплення кількох сіл. Тому ми прийняли рішення приспустити воду, але повністю її ніхто не спускав”, — зазначив він.
Обурився Олег Солодяк і почувши суму, на яку було оцінено задані збитки. „Вони це трактують, як хочуть. Звідки ця цифра? Таке враження, що там у них була червона риба з червоною ікрою. І хай взагалі беруть цю дамбу на своє обслуговування, бо інспекторів є багато, а робити ніхто не хоче”, — наголосив Олег Солодяк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ