Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Проти «Нафтогазу» Гудима пропонує боротися створенням комунального обласного енергопостачального підприємства та скасуванням ліцензій на газо- та нафтовидобуток

26 грудня на сесії обласної ради буде заслухано звіт-інформацію ЛОДА щодо ситуації із заборгованістю теплокомунальних підприємств Львівщини за газ та щодо ситуації довкола скасування НАК «Нафтогазом України» договору на обслуговування ВАТ «Львівгаз» газових мереж. Про це повідомив депутат Львівської обласної ради Олекса Гудима.
«За 15 років моєї роботи в паливно-енергетичному комплексі не було такого випадку, щоб НАК «Нафтогаз України» скасовував угоди з газорозподільними підприємствами облгазів, ставлячи тим самим під загрозу техногенну безпеку області. У даному випадку це відбувається з ВАТ «Львівгаз», і під загрозою надзвичайного стану з 1 січня 2007 року опиниться наша область. 26 грудня на сесії ми заслухаємо інформацію ЛОДА і винесемо рішення, що робити далі. За найгіршого варіанту ми будемо ініціювати створення тимчасової спеціальної комісії, яка контролюватиме питання газопостачання, та будемо ініціювати створення обласного енергетичного комунального підприємства, яке перебере на себе функції купівлі та продажу енергоносіїв», – сказав Гудима.
За словами Гудими, він є ініціатором цієї ідеї, мовляв, у випадку, якщо НАК «Нафтогаз» не продовжить договору з ВАТ «Львівгаз» на обслуговування газових мереж, то депутати облради офіційно звернуться до уряду про надання дозволу на створення комунального обласного підприємства з енергопостачання. Крім того, каже Гудима, він вже звернувся до Львівської міськради з тим, щоб вона ні за яких умов не передавала в оренду жодне з енергопостачальних підприємств міста. «Ні в якому разі не можна здавати в оренду «Львівтеплоенерго», «Львівводоканал», «Львівелектротранс», інші комунальні підприємства, тому що їхніми потенційними орендарями стануть російські структури – а це є хрест на енергетичній незалежності України», – сказав Гудима.
Як одним з засобів, який може вплинути на позицію НАК «Нафтогаз», на думку Гудими, може бути скасування ліцензії на газо- та нафтовидобуток.
Також Гудима повідомив про те, що голова ЛОДА Петро Олійник та голова ЛОР Мирослав Сеник звернулися з офіційним листом до Уряду та НАК «Нафтогаз України» дати офіційне пояснення щодо ситуації з розірванням договору з ВАТ «Львівгаз».
Нагадаємо, конфлікт навколо облгазів точиться ще з листопада. Причиною стало те, що НАК «Нафтогаз України» відмовився з 1 січня 2007 року постачати газ до облгазів-боржників, натомість регіональні газовики називають зовсім інші причини утисків з боку Києва і кажуть, що це рейдерські атаки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ