Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проти посадових осіб Личаківської виправної колонії №30 порушено кримінальну справу

Прокуратурою Львівської області проведено перевірку щодо інциденту, що стався 13 травня, коли 24 засуджених  завдали собі тілесних ушкоджень різного характеру у Личаківській виправній колонії № 30. В’язні заявили, що пішли на такий крок тому, що адміністрація ЛВК №30 незаконно накладала на них стягнення, перший заступник начальника установи упереджено до них ставився. Кілька засуджених мотивували свої вчинки незадовільним медико-санітарним та матеріально-побутовим забезпеченням. Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.
Зокрема, перевірка визначила, що медики колонії негайно надали  засудженим необхідну медичну допомогу.  Тілесні ушкодження в’язнів  не становили загрози їхньому  здоров’ю  та життю.
Прокуратурою області із залученням спеціалістів Львівського управління санітарно-епідеміологічної служби було проведено перевірку умов тримання засуджених, а також дотримання порядку застосування до них заходів стягнення.
 В результаті перевірок було встановлено, що службові особи Личаківської ВК №30 не вжили належних заходів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення в’язнів,  порушивши вимоги Кримінально-виконавчого Кодексу України та Закону України “Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення”. Окрім цього, вони неодноразово та неправомірно накладали на засуджених дисциплінарні стягнення, які не відповідали характеру та тяжкості вчинених ними порушень, що, своєю чергою, і спричинило протест засуджених.  Перевіркою виявлено факт, коли службові особи Личаківської ВК №30, перевищивши свої службові повноваження, застосували до одного із засуджених фізичне насильство і завдали йому  легких тілесних ушкодженнь.
Поряд з цим під час проведення перевірки цієї установи з боку керівництва управління Державного департартамету України з питань виконання покарань у Львівській області не було принципового реагування на неналежне виконання службових обов’язків керівниками Личаківської ВК № 30.
За результатами проведених перевірок прокуратурою Львівської області внесено подання Голові Державного департаменту України з питань виконання покарань на усунення виявлених порушень закону, внесено 3 протести на незаконні рішення адміністрації Личаківської ВК №30, порушено 5 дисциплінарних проваджень відносно службових осіб установи та скеровано вказівки на усунення порушень умов тримання засуджених.
Окрім цього, Львівською прокуратурою з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб Личаківської ВК № 30 за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.364, ч.2 ст.365, ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України та внесено подання і припис на усунення порушення закону начальнику ДДУзПВП у Львівській області.
Розпорядженням начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області першого заступника начальника Личаківської ВК №30 на час проведення перевірки управлінням відсторонено від виконання обов’язків, а за її результатами керівництвом управління буде вирішено питання про доцільність його перебування на займаній посаді.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ