Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Протягом доби на Львівщині спалахнули 75 пожеж, з яких 50 – горіння сухої трави

75 виїздів на гасіння пожеж протягом минулої доби здійснмли пожежно-рятувальні підрозділи Головного територіального управління МНС України в Львівській області. Левову частку у цьому сумному рекорді – 50 пожеж - становлять займання сухої трави та чагарнику, що охопили терени Львівщини із настанням сухої теплої погоди. Вогонь знищив не тільки гектари сухої трави, але й перетворив на дим декілька житлових та господарських споруд, повідомив начальник прес-служби Головного територіального управління МНС України в Львівській областіПавло Василенко.

Зокрема, 17 березня о 13:53 надійшло повідомлення про пожежу в с. Пукеничі Стрийського району на відкритій території. Вогнем знищено суху траву на площі 100 кв.м. окремими осередками та металевий вагончик на території підприємства «Укргазпромгеофізик».

О 15:11 надійшло повідомлення про пожежу в м. Червоноград по вул. Львівській на відкритій території. Вогнем знищено суху траву на площі 300 кв.м. окремими осередками та господарську дерев’яну будівлю.

О 15:28 надійшло повідомлення про пожежу в с. Сілець Сокальського району на відкритій території. Вогнем знищено суху траву на площі 2 000 кв.м. окремими осередками та дерев’яну безгосподарську будівлю.

О 16.04 год. надійшло повідомлення про пожежу в м. Соснівка Сокальського району на відкритій території. Вогнем знищено суху траву на площі 850 кв.м. окремими осередками та дерев’яну безгосподарську будівлю.

О 20:42 в м. Червонограді по вул. Б. Хмельницького, б/н на відкритій території вогнем знищено суху траву на площі 40 кв.м. окремими осередками та цегляний дачний будиночок.

О 23:03 надійшло повідомлення про пожежу на  х. Пришляки Оброшинської сільської ради Пустомитівського району на відкритій території. Вогнем знищено суху траву на площі 200 кв.м. окремими осередками та дерев’яний житловий будинок.

Протягом дня 17 березня для моніторингу стану пожежної безпеки, уточнення обстановки та попередження виникненню пожеж в екосистемах на місцях оперативними групами районних відділів ГТУ МНС здійснено 15 виїздів, спільно з ГУ Держтехногенбезпеки здійснено 72 рейди, складено 39 адміністративних протоколів (всього 124), екологічною інспекцією складено 36 протоколів на громадян за порушення правил пожежної безпеки.

Попри вжиття відповідних каральних заходів та проведення роз’яснювальних бесід, суха трава на полях, вздовж автомобільних магістралей та на торфовищах продовжує регулярно випалюватися. Слід зазначити, що такі дії «екологічних невігласів» не призводять до жодного позитивного ефекту для родючості грунтів. Навпаки, разом із сухими залишками рослинності зникають десятки корисних мікроорганізмів, руйнуються гнізда птахів тощо. А повітря наповнюється сотнями кілограмів часточок диму, які осідають у легенях і дорослих, і дітей, активно насичуючи організм всіма необхідними елементами для швидкого розвитку онкологічних та інших небезпечних захворювань.

З огляду на таку ситуацію, Головне територіальне управління МНС України в Львівській області вкотре звертається до мешканців Львівщини із закликом утриматися від розведення багать із опалого листя, спалювання сухих залишків рослинності та сміття. Особливо звертаємо увагу на неприпустимість таких дій поблизу лісових масивів, торфовищ, будівель та споруд!

Пам’ятайте! Разом із димом таких пожеж у повітря потрапляють десятки найрізноманітніших хімічних сполук. А останні своєю чергою накопичуються у організмі тих же підпалювачів, їхніх близьких та дітей, провокуючи загострення як хронічних хвороб, так і виникнення нових – у тому числі й онкологічних – захворювань. Адже за таких умов у повітря, а потім – й у легені людини – потрапляють і важкі метали, і сумнозвісні діоксини, і бензоперени, і окиси азоту, і найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ