Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Протягом минулого року прокуратура Львівщини опротестувала понад три тисячі актів та дій посадових осіб

Протягом 2007 року за результатами перевірок додержання законів щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави працівниками обласної прокуратури порушено 676 кримінальних справ, з яких 486 – направлено до суду. Крім того, задоволено понад 3 193 прокурорських протести на незаконні акти та дії посадовців різного рівня, – інформує прес-служба прокуратури Львівської області.
На усунення порушень прокурорами внесено 6 407 подань і приписів. За результатами розгляду цих документів реагування до різних видів відповідальності притягнуто 6 861 посадову особу, відшкодовано майже 159 млн. грн. збитків (з них до бюджету – майже 61 млн. грн.)
За 12 місяців 2007 року органами прокуратури направлено в суди у інтересах соціально-незахищених верств населення понад 2 тисячі позовів. З них, 1 715 позовних заяв задоволено судами та на виконання їх рішень судів реально стягнуто на користь громадян майже 3 млн. грн. Також у інтересах держави до судів прокурорами пред’явлено більше 3 500 позовів, за якими реально стягнуто на користь держави більше 20 млн. грн.
Крім того, у цьому році прокурорами пред’явлено 1 290 позовів у порядку адміністративного судочинства. З них задоволено 582 позовио на суму більше 4 млн. грн.
Слідчі органів прокуратури Львівщини протягом минулого року направили до суду 859 кримінальних справ. З них 52 кримінальних справи за фактами скоєння навмисних вбивств, 310 кримінальних справ за фактами зловживань та перевищення службових повноважень, 52 кримінальних справи – про злочини з ознаками корупційних діянь, 51 - за фактами хабарництва. Водночас, завдяки професійній діяльності слідчих прокуратури вдалося відшкодувати більше 4 млн 767 тис. грн завданих злочинами збитків.
Протягом року завдяки роботі слідчих прокуратури скасовано та змінено 83,5% незаконних вироків та 65,6% безпідставних постанов місцевих судів про скерування кримінальних справ для проведення додаткового розслідування. Крім того, внесено касаційні подання до Верховного Суду України про перегляд незаконних рішень, постановлених судами області у кримінальних справах стосовно 72 осіб. Загалом прокурорами підтримано державне обвинувачення у понад 4 450 кримінальних справах.
Посилилась і ефективність прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні органами МВС України, СБУ і податкової міліції оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства. Зокрема, прокурорами було скасовано 495 незаконних постанов про відмову у порушенні кримінальної справи з одночасним її порушенням, а отже, саме завдяки прокурорському нагляду ці злочини не було приховано і по них порушені провадження з метою виявлення злочинців і притягнення їх до відповідальності.
На усунення різного роду порушень загалом в органи внутрішніх справ прокурорами внесено 1 088 документів реагування. За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 310 працівників органів внутрішніх справ.
За результатами прокурорських перевірок додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах внесено 473 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 285 працівників, які забезпечують виконання покарань.
Вжиття вищевказаних заходів та плідна координація роботи правоохоронних органів стали, в тому числі, одним з факторів зниження загального рівня злочинності у Львівській області. Зокрема, у поточному році зареєстровано на 9,0% злочинів менше, ніж за аналогічний період 2006 року. В поточному році кількість тяжких та особливо тяжких злочинів також зменшилась на 18,5%.
Разом з тим, прокурором області Олексієм Баганцем була висловлена критика щодо діяльності окремих прокуратур Львівської області.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ