Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Прозорі скриньки не забезпечують таємницю голосування, – польські спостерігачі

Польських спостерігачів, які наглядають за процедурою виборів в Україні хвилює, що на виборчих дільницях користуються прозорими скриньками для голосування. Про це сьогодні, 7 лютого, під час аудіомарафону ''Львівщина вибирає президента» повідомив спостерігач Мартін Домагала.

«Прозорі урни не є порушенням українського законодавства, але вони не повною мірою забезпечують таємницю голосування», – каже він.

 

За словами спостерігача, він на власні очі бачив, як на одній з дільниць представник партії уважно дивися за тими бюлетенями, які вкидали, і на них можна було побачити, за кого проголосував виборець. Екс-депутат порадив виборцям складати бюлетені в кілька разів, щоб дотримати таємницю голосування.

 

Також він додав, що в Росії, приміром, виборчі скриньки теж прозорі, там можна побачити, чи не вкидаються сторонні речі, але вони зроблені з такого матеріалу, щоб не було видно позначок у бюлетені.

 

Водночас екс-депутат Європарламенту Анджей Забалоський зауважив велику кількість тих хто голосує вдома. «У Польщі виборчі дільниці максимально пристосовують для людей з особливими потребами. Ті ж, що не можуть рухатися, не голосують», – каже він

 

Також на одній з дільниць спостерігач зауважив над кабінками прапор ОУН-УПА, який не варто було б там вішати.

 

Загалом спостерігачі відзначили демократичність виборчого процесу в Україні, порушення якщо і є, то вони не системні, переважно процедурні і не вплинуть на підсумки голосування. Вони зазначили, що вибори проходять відповідно до українського законодавства.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ