Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

При грипі важливо хворобу вилежати, – порада лікаря

Львівщина наближається до епідемії грипу. У Буському районі спостерігається перевищення епідемічного порогу. За останні чотири місяці в інфекційні відділення області було шпиталізовано майже три тисячі людей з респіраторною вірусною інфекцією. У Самбірському районі області померла трирічна дитина.

Трирічна дитина з вродженою хворобою померла наприкінці грудня. Дитя захворіло вдома, три дні мало температуру 40 градусів, а коли вже батьки викликали швидку допомогу, було пізно. У цій справі триває слідство, є припущення, що причиною смерті могла стати менінгококова інфекція, хоча спершу говорили про грип. Однак завчасно робити висновки, що спричинило дитячу смерть, каже Олег Когут, заступник головного лікаря Львівської обласної СЕС.

«Причина не у грипі, хоч вірус «В» був виявлений, а в інших факторах. За пару днів збудник грипу не приведе до такої важкої клініки, яка була у цієї дитини, але десь на якомусь етапі збудник приєднався і лабораторно себе виявив. Причиною, на мою думку, є пізнє звертання по допомогу», – припускає санепідеміолог.

Діти, які хворіють на цукровий діабет, алергію, ДЦП, численні інші недуги, обов’язково мають бути щеплені від грипу, радить Ігор Гайдук, завідувач дитячим діагностичним відділом Львівської обласної інфекційної лікарні, кандидат медичних наук.

«Є групи дітей, які дуже рідко хворіють, а є так звана декретована група, діти якої часто хворіють, мають фонові захворювання, якісь діабети, алергії. Власне, більшу увагу потрібно звертати саме на цю групу ризику, і до таких дітей частіше викликати на допомогу. Всім решта, які нормально переносять температуру, які достатньо п’ють, активно себе поводять, не виглядають на тих, що мають серйозні проблеми, не потрібно спішити з медикаментами. Адже організм запрограмований на боротьбу, на виживання», – зазначає лікар.

Однак, коли температура зростає, тривалий час ноги і руки холодні, необхідно викликати лікаря або ж швидку допомогу, наголошує Ігор Гайдук. Бо це може бути складне інфекційне захворювання, де кожна хвилина дорога для життя дитини.

«Зараз сезон менінгококової інфекції, для якої характерні парез судин, глибокі токсичні зміни і тоді кінцівки весь час будуть холодні, дитина буде млява і матиме характерне висипання на шкірі, яке при розтягуванні шкіри не зникає, а це не просто почервоніння, а крововилив, – зауважує лікар. – Тому негайно слід викликати допомогу і дитину відвозити у стаціонар. Коли дитина тратить свідомість, коли немає протягом 12 годин сечовиділення, це теж є сигнал для виклику лікаря. Грип завжди безжалісний і буде забирати свої жертви, слабших, декретованих дітей, їм варто робити щеплення».

Однак на Львівщині цьогоріч щеплення від грипу зробили 8 тисяч осіб, при населенні майже 2 мільйони. Заступник головного лікаря Львівської обласної СЕС Олег Когут вважає, що причиною є недовіра до вакцинування, нерозуміння складності захворювання, а ще власники підприємств не заохочують людей до щеплення від грипу.

Сильний головний біль, ломота у всьому тілі, закладеність носа, але без катару в першу добу, сухий нав’язливий кашель, болючий у ділянці трахеї – це ознаки грипу, нагадує кандидат медичних наук Ігор Гайдук. А тому слід залишатись вдома, не переохолоджуватись, багато пити. І не варто нехтувати цими порадами, бо грип – найбільший вбивця серед респіраторних інфекцій.

У січні у Львівську обласну інфекційну лікарню не потрапила жодна дитина з ускладненнями після грипу. Цьогоріч помітно менше хворих на ГРВІ, ніж у минулі роки. Наразі епідемічні пороги не перевищені у Львові та більшості районів області, але серед дітей у ці дні спостерігається зростання кількості хворих на респіраторні захворювання. Втім, нестійка погода, що характерна перепадами температури, сприятиме зростанню кількості хворих, припускають фахівці.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ