Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

При отруєнні чадним газом пити давати не можна, - МНС

Останнім часом у Львівській області почастішали випадки отруєння чадним газом. При такому отруєнні людина спочатку відчуває головний біль, починається запаморочення, загальна слабкість, нудота, блювота. Швидко, протягом кількох хвилин, особа, що постраждала, непритомніє. Є великий ризик одержати важкі опіки дихальних шляхів, - таке попередження сьогодні, 25 січня, поширило управління з питань Управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської ОДА.

 

«У першу чергу постраждалого потрібно винести на свіже повітря (якщо горить ліс, покладіть на обличчя людини змочену водою хустку та відтягніть у безпечне місце).

 

До приїзду лікаря надайте першу допомогу: з допомогою нашатирного спирту до носа, штучного дихання (якщо людина без свідомості). Пити давати не можна!

 

Можна тільки змочити обличчя та вуста. Не можна давати ліки (раптом у неї внутрішні ушкодження) та не можна робити промивання шлунку.

 

 

Отруїтися чадним газом зовсім не обов'язково, щоб у будинку виникла пожежа. Достатньо забути про увімкнену конфорку або користуватися несправною плитою; у будинку з опаленням грубою закрити димохід, коли вугілля ще не згоріло або тримати працюючим автомобіль у гаражі.

 

Чадний газ не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. У цьому його підступність і небезпека. Колір шкіри в постраждалого залишається рожевим, тому що рівень гемоглобіну не знижується. Але гемоглобін перестає виконувати свою функцію і переносити кисень до тканин мозку. Якщо постраждалому вчасно не допомогти, він може померти від задухи.

 

Незалежно від ступеня отруєння, постраждалого необхідно винести на свіже повітря і звільнити від одягу, що стискує дихання. Якщо він скаржиться тільки на запаморочення і нудоту, йому можна дати заспокійливе і воду з лимоном.

 

У тому випадку, коли у постраждалого з'явилася блювота і порушилася координація рухів, його треба покласти на бік і викликати лікаря.

 

При сильному отруєнні, коли постраждалий непритомний і не дихає, треба викликати медичну допомогу і до приїзду лікаря робити штучне дихання.

 

Будьте уважні, не порушуйте правил експлуатації газових приладів та систем пічного опалення!», - йдеться у повідомленні.

 

Додамо, що з початку цього року на Львівщині сталося 12 випадків отруєння чадним газом.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ