Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Прихід Червоної армії до Львова – це сумні спогади і аж ніяк не свято, – вважає міський голова Львова Садовий

26-27 липня 2009 року в день 65-річчя входження до Львова Червоної армії наше місто вкотре хочуть перетворити на поле для політичних заворушень з метою дискредитації його громади. Про це йдеться у заяві міського голови Львова Андрія Садового у зв’язку із запланованими політичними акціями. Повідомила прес-служба ЛМР.

«Львів’яни шанують пам’ять загиблих під час Другої світової війни. Тих, хто загинув від рук фашистів і тих, хто став жертвою комуністів. Німецька окупація принесла Львову знищення тисяч мешканців різних національностей. Однак, на жаль, прихід Червоної армії ані у вересні 1939 року, ані у липні 1944 року не асоціюється у більшості львів’ян з фактом визволення, оскільки супроводжувався масовими знищеннями та тортурами українського населення Львова. Ледь не у кожній львівській родині ще жива пам'ять про трагічні долі близьких, які загинули, або були вивезені до Сибіру лише через те, що були українцями. Відтак проведення гучних та масових акцій в центральній частині міста викличе обурення значної частини львів’ян.

Ми шануємо пам'ять і тих воїнів Червоної армії, які допомогли Європі позбутись фашизму. Однак, сьогодні їх пам'ять дуже часто використовується лише з однією метою – посіяти взаємну ненависть, спровокувати сутички, дискредитувати Львів в очах України та світу.

До Львівської міської ради надійшов лист від начальника Львівського міського управління внутрішніх справ полковника Цікала І.Г., в якому керівництво міліції висловлює стурбованість запланованими на 26-27 липня масовими акціями в центрі Львова, які має намір провести Російське молодіжне братство. На думку правоохоронців дані акції, а також відповідна реакція з боку правих організацій, можуть призвести до виникнення сутичок та створити небезпеку масових заворушень, і як, наслідок, спричинити загрозу особистій безпеці мешканцям Львова.

Зважаючи на ці обставини, а також на прохання Львівського міського управління внутрішніх справ, заявляю, що Львівська міська рада вважає за неприпустиме використовувати наше місто для ганебних політичних побоїщ і звернеться до судових органів з проханням про заборону проведення демонстрацій в центральній частині Львова у ці дні. В свою чергу вважаю за необхідне забезпечити можливість достойного вшанування пам’яті загиблих воїнів Червоної армії в традиційних для цієї події місцях – на Пагорбі слави, біля Монументу слави на вулиці Стрийській.

Звертаюсь до усіх, хто має намір взяти участь у будь-яких акціях у ці дні, зберігати спокій, уникати провокацій та дотримуватись порядку. Звертаюсь до правоохоронних органів Львова забезпечити правопорядок та не допустити виникнення сутичок у ці дні. Варто також пам’ятати, що 27 липня є Днем трауру за загиблими внаслідок авіакатастрофи на Скнилівському летовищі, відтак варто провести його у спокої і молитвах за наших співгромадян, які трагічно загинули під час цієї події», – зазначено у заяві.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ