Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Прикарпатці ініціюють перепоховання праху Бандери в Україні

В Івано-Франківську представники місцевої інтелігенції створили комісію з перепоховання праху Степана Бандери на Прикарпатті, повідомляє радіо «Свобода».


Очолює комісію професор історії Роман Петрів.

За його словами, таку ідею він виношував уже кілька місяців, бо вважає, що «герої України повинні лежати у рідній землі», і сподівається на широку підтримку у світі, скрізь, «де тільки є українці».

Зокрема, зараз розглядається кілька пропозицій щодо місця перепоховання – село Старий Угринів, де народився провідник ОУН і де діє історико-меморіальний музей, а також міста Калуш чи Івано-Франківськ.

Р.Петрів через Інтернет направив звернення до української діаспори в різних країнах. Він наголосив, що ініціатори не хочуть залучати до цього жодну політичну партію, лише українську діаспору та безпартійних меценатів. Відповідного листа направлено також онуку Степана Бандери.

С.Бандера похований у Мюнхені, на цвинтарі «Вальдфрідгоф».

З ідеєю перепоховання визначних українських героїв, які спочивають за межами України, виступили і львів’яни. У жовтні цього року на Личаківському цвинтарі Львова було перепоховано прах провідних діячів Організації українських націоналістів Лева і Дарії Ребетів, які теж були поховані у Мюнхені.

2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував указ від 20 січня 2010 року тодішнього Президента Віктора ЮЩЕНКА про присвоєння лідеру ОУН С.Бандері звання Героя України.

23 червня Донецький апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу, якою залишив без задоволення всі 23 апеляційні скарги, подані на рішення Донецького окружного адміністративного суду.

На початку листопада Вищий адміністративний суд України відклав на невизначений термін розгляд скарги на скасування судами Донецька указу Президента про присвоєння С.Бандері звання Героя України.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ