Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Припинення постачання нафти в Польщу та Німеччину нафтопроводом „Дружба” на Україні не позначиться

Припинення постачання російської нафти нафтопроводом „Дружба” в Польщу та Німеччину ніяк не позначиться на Україні – переконаний експерт з питань ПЕК Віктор Гальчинський.
„Наразі припинення постачання російської нафти нафтопроводом „Дружба” в Польщу та Німеччину ніяк не позначиться на Україні, оскільки ця гілка нафтопроводу проходить   через Білорусь, не зачіпаючи України. Проте, якщо взагалі буде припинено постачання російської нафти через Білорусь, а саме через ділянку Мозер-Броди, то західноукраїнська частина нафтопроводу „Дружба” може втратити єдиного клієнта для транспортування нафти. Зокрема, південною гілкою трубопроводу нафта транспортується територією України до Чехії, Словаччини та Угорщини. Окрім того, дещо постраждають західноукраїнські НПЗ, які користуються російською нафтою”, - прокоментував “Гал-info” Віктор Гальчинський.
Сьогодні зранку польські ЗМІ розповсюдили інформацію про припинення постачання нафти в Польщу та ФРН нафтопроводом "Дружба". Зокрема, прес-секретар польського оператора трубопроводів PERN Томаш Закржевкі зазначає, що постачання нафти нафтопроводом "Дружба" в Польщу та Німеччину було припинено вночі. Оператор надіслав лист в Білорусь, просячи пояснень, проте поки що жодних пояснень з цього приводу не отримано.
Нагадаємо, нафтопровід "Дружба" проходить територією Білорусі, яка вступила в суперечку з Росією щодо тарифів на прокачування російської нафти. Зокрема, концерн „Бєлнєфтєхім” відправив на адресу російської компанії „Транснефть” офіційне повідомлення про те, що з 1 січня транспортування російської нафти через територію Білорусі обкладатиметься митом. Напередодні білоруський прем’єр Сергій Сидорський вже назвав і розмір цього мита – у січні воно становитиме 45 доларів за кожну тонну. Минулого року через Білорусь до Європи було транспортовано трохи більше 100 мільйонів тонн російської нафти, отже навіть якщо розміри мита не зміняться цього року, Мінськ може заробити на російській нафті близько 4,5 мільярдів доларів.
Цього цілком достатньо, аби сплатити нові рахунки за російський газ, ціна якого для Білорусі з 1 січня зросла з 47 до 100 доларів за тисячу кубометрів, а також стягнення мита на експорт російської нафти до Білорусі.
Єдина система магістральних нафтопроводів «Дружба» – найбільший у світі нафтопровід. Збудований у радянські роки для транспортування нафти із Сибіру в країни Східної і Західної Європи, експлуатується з 1962 року. Загальна довжина – близько 5200 км.
Маршрут нафтопроводу проходить від Альметьєвська через Самару, Брянськ (Росія) до Мозиря (Білорусь), потім розгалужується на дві дільниці: північну (територією Білорусі, Польщі і Німеччини) і південну (територією України, Чехії, Словаччини та Угорщини).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ