Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пристайко: є попередня домовленість з Росією про обмін полоненими

На зустрічі радників лідерів нормандської четвірки 12 липня досягнуто попередньої домовленості про обмін полоненими у форматі 15 на 15 чи 10 на 10. Про це заявив на брифінгу заступник голови Офісу президента України Вадим Пристайко, повідомляє BBC News Україна.

В зустрічі брали участь сам Вадим Пристайко, помічник президента Росії Владислав Сурков, представники Франції та Німеччини.

"Протягом місяця домовились здійснити обмін певної кількості наших бранців. Президент Зеленський говорив про 10 на 10 чи 15 на 15. Наша задача зараз отримати наших людей назад і розблокувати процес обміну всіх на всіх", - повідомив пан Пристайко.

Він підкреслив, що домовленість про обмін має бути реалізована протягом місяця, але не уточнив, про яких саме полонених йдеться і наголосив, що це питання перемовин.

"З приводу конкретних людей не говорили. Для цього є уповноважена. Наша омбудсвумен зараз в Москві. Вони ведуть конкретні розмови про конкретні прізвища", - додав пан Пристайко.

Відповідаючи на питання про долю полонених українських моряків, заступник голови Офісу президента відповів: "Я сподіваюсь, що моряки будуть відпущені найближчим часом. Наша команда у постійному переговорному контакті, ми усвідомлюємо, які є шанси отримати наших хлопців назад".

Стосовно можливості обміну керівника російської агенції "РИА Новости - Украина" Кирила Вишинського, затриманого у травні 2018 року, на українських моряків, пан Пристайко повідомив, що прізвище Вишинського лунало на перемовинах Зеленського з Путіним.

"Якщо будуть прийматись рішення ви їх побачите найближчим часом", - зазначив чиновник.

Раніше можливість обміну Вишинського на моряків припустила речниця ГПУ Лариса Сарган.

"Кирило Вишинський важливий для Путіна. Він важить для Путіна найбільше за всіх українських полонених", - зазначила вона.

За словами пана Пристайка, наприкінці серпня має відбутися нова зустріч радників лідерів нормандської четвірки, де буде проведена оцінка виконання домовленостей, досягнутих 12 липня.

Він додав, що домовленості про зустріч лідерів країн нормандської четвірки поки ще немає.

Заступник голови Офісу президента також повідомив, що Україна формально не надсилала запрошень приєднатися до нормандського формату ані США, ані Британії, а до перемовин бажали раніше приєднатися Канада та Польща.

"Нормандський формат - це не Біблія, так само як і мінський формат. Не можна безкінечно працювати в цих форматах, якщо вони не приносять миру на нашу землю", - наголосив він.

BBC News Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ