Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пристайко : У Мінську не узгодили нове перемир'я та обмін полоненими

У Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі не вдалося узгодити оновлені списки обміну та оголошення нового перемир'я.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко сказав в ефірі телеканалу "Україна 24". Таку ж інформацію підтвердили російські агенції, - передає BBC Україна.

Ці домовленості були узгоджені на засіданні "нормандської четвірки" 9 грудня у Парижі. Очікувалось, що їх підтвердять на засіданні ТКГ.

Сьогодні у Мінську пройде перша після "нормандського саміту" зустріч ТКГ

"На превеликий жаль, списки оновити у мінській підгрупі, я бачу на сьогодні, домовитись нам не вдалось. Станом на сьогодні нам не вдалося досягти цього прогресу", - наголосив Пристайко.

Також, за його словами, на переговорах вирішили не погоджувати новий режим припинення вогню, а підтримувати оголошений у липні "режим тиші".

"Сьогодні ми хотіли отримати запевнення в тому, що буде оголошено нове перемир'я. Натомість було прийнято рішення, що давайте будемо продовжувати те перемир'я, яке було оголошено в липні, і зробимо його краще", - сказав Пристайко.

Він нагадав, що за час цього перемир'я, починаючи з липня, на Донбасі загинуло 40 людей.

"Саме тому ми хотіли, щоб це було перемир'я, яке гарантував президент Путін. Ми просто пам'ятаємо, що один раз було перемир'я, яке гарантував президент Російської Федерації, - і протягом 25 днів не було жодного обстрілу", - пояснив Пристайко.

Представники "ДНР" вже повідомили, що сторони домовились діяти щодо полонених у прискореному режимі й домовлятись надалі у режимі відеоконференцій. Наступне засідання ТКГ має відбутись 16 січня, повідомили представники сепаратистів.

Як передає агенція "Інтерфакс", представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік розповів, що для обміну сторонам конфлікту треба "зробити низку кроків".

"Є різні технічні моменти, які треба уточнити", - заявив він. Додавши, що сторони провели "грунтовну роботу" та є бажання провести обмін.

Речниця керівника української делегації Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що сторони домовились виконувати оголошення припинення вогню від 17 липня.

Щодо списків на обмін вона написала, що "сторони дуже грунтовно обговорювали і питання обміну утримуваними. Вони доклали значних зусиль, щоб сприяти звільненню та обміну осіб, які утримуються в зв'язку з конфліктом, до кінця року, і тим самим втілити в життя рішення Нормандського саміту з цього питання".

Напередодні міністр закордонних справ Вадим Пристайко прогнозував, що на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську вирішать одразу кілька ключових питань, щодо яких попередньо домовилась "нормандська четвірка" у Парижі 9 грудня.

Зокрема, очікувалось, що 18 грудня сторони погодять конкретну дату оголошення режиму припинення вогню на Донбасі, а також погодять остаточні списки утримуваних осіб для обміну.

Також очікувалось, що підгрупа з питань безпеки погодить додаткові три точки розведення військ на Донбасі.

У коментарі ВВС News Україна радник президента із зовнішньополітичних питань Андрій Єрмак розповів про чотири головні очікування від засідання.

Перше - визначення конкретних списків обміну та конкретні строки його проведення. Пан Єрмак додав, що наразі обмін має відбутись до Нового року, як обговорювали в Парижі.

Друге - визначення трьох точок розведення військ на лінії розмежування, а також затвердження плану розведення згідно з досягнутими у Парижі домовленостями.

Третє - фіксація умов та процедур повного припинення вогню.

Четверте - у політичній підгрупі мають провести консультації щодо загального переліку питань, пов'язаних зі шляхом виконання Мінських угод і втіленням результатів зустрічі у "нормандському форматі" 9 грудня в Парижі.

Саміт в Парижі

За результатами саміту у нормандському форматі у складі керівників Франції, Німеччини, Росії та України стало відомо, що сторони домовились про обмін до кінця року утримуваними особами між Києвом та самопроголошеними республіками у форматі всіх на всіх.

Зеленський: до кінця 2019 року повинен відбутись обмін "всіх на всіх"

Щоправда, звучала обмовка з боку президента Росії, що це стосується всіх підтверджених. Після цього з українського боку лунали побоювання, що частину заручників не віддадуть.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ